Restaurace ožily, pivo teče proudem. Na pátek a víkend máme plno, hlásí hospodští

Hospoda Libeň

Jak si lidé užívají společné pivo?

Po téměř dvouměsíční pauze se opět probudily k životu hospody a restaurace. Většina z nich už má na pátek a nadcházející víkend první rezervace, některé hlásí dokonce plno. Radost z otevření ale střídá i nejistota, co přijde dál. Nikdo z provozovatelů nedokáže odhadnout, zda budou hosté ochotni se do podniků opět vracet.

Když v jedenáct hodin dopoledne otevřela v centru Českých Budějovic jedna z restaurací, brzy se do ní začali hrnout hosté. Je to šok, co k tomu víc říct, snad už bude situace lepší, ale nikdo neví,“ uvedl jeden z nich.

Podle nařízení snížil provozovatel restaurace Bohuslav Stropek její kapacitu o polovinu. Po necelé hodině měl skoro plno. A během dne přibývaly rezervace, zejména na pátek a sobotu večer. „Lidé si začali rezervovat volná místa, takže máme v současné době plno,“ řekl Stropek.

Restaurace mohou otevřít ráno v šest a hosty obsluhovat do deseti hodin večer. Každý podnik, který má předzahrádku, ji využil k tomu, aby navýšil kapacitu. Někteří dokonce investovali do tepelných zdrojů, zákazníci se u nich mohou zahřát i dekou.

V sousedních zemích zůstávají restaurace zavřené, podle ministerstva zahraničí nehrozí, že by se kvůli rozvolnění Česko stalo „hospodou Evropy“. „Výjimka na 24 hodin pro možnost cestovat po České republice se vztahuje na řadu případů kromě rekreace a turistiky. A myslím, že každý asi uzná, že silvestrovské nebo vánoční oslavy jsou rekreací,“ zdůraznila mluvčí ministerstva Zuzana Štíchová.

Vytočili více než 200 litrů piva

A jak to vypadá s obsazeností pražských podniků, vyrazil zjistit reportér CNN Prima NEWS Josef Kolina. Navštívil hospodu v Libni, která podle něj vizuálně velmi ožila, přestože v ní seděla zhruba polovina obvyklého osazenstva: „Ale přesně to tu hučí tím klasickým hospodským tónem. Je vidět, že se lidé na dnešek i zítřek těšili, je tu plně rezervováno a o hosty není nouze.“

Už za čtvrtek hospoda vytočila přes 200 litrů piva. „Stýskalo se mi, nejvíce po kamarádech, společnosti a po pivu. Zkrátka po všem, co k tomu patří,“ chválí si posezení jeden z hostů.

S rozvolněním a otevřením restaurací a obchodů byl odvolán i zákaz nočního vycházení, čemuž se v Praze nepřizpůsobila městská hromadná doprava, jejíž denní provoz stále končí v deset večer.

Tagy: