Esportová revoluce. Česko se dočká první arény, herní šampionát bude o miliony

Fanoušky esportu letos čekají revoluční novinky. V Praze se na jaře otevře vůbec první turnajová aréna, která nabídne na ploše 1 000 metrů čtverečních desítky herních počítačů, prostor pro zápasy týmů, natáčecí studio i bar. Projekt Vodafone PLAYzone Arena vznikl ve spolupráci se skupinou FTV Prima a dalšími partnery. Navíc se prestižní Mistrovství ČR v počítačových hrách dočká rekordního prize poolu ve výši 4,5 milionu korun, oznámila agentura PLAYzone na tiskové konferenci.

„Esport je fenomén. Na realizaci esportové arény jsme v našem týmu usilovně pracovali velmi dlouho a jsem rád, že jej konečně můžeme představit široké veřejnosti. Letošní rok bude pro český a slovenský esport v mnoha ohledech zlomový. Už dávno to není jen komunitní koníček, ale svou velikostí a fanouškovskou základnou se může směle rovnat i velkým tradičním sportům. Vodafone PLAYzone Arena je toho důkazem,“ uvedl k novému projektu Lukáš Pleskot, výkonný ředitel agentury PLAYzone.

Půjde o první esportové centrum takové rozlohy v Česku i na Slovensku. Návštěvníci z řad profesionálních hráčů i široké veřejnosti se mohou v prostorech obchodního centra Westfield na Chodově těšit například na esportový bar, obří LED obrazovku pro sledování zápasů i hernu s 55 výkonnými počítači, herními konzolemi, virtuální realitou i špičkovými mobilními telefony.

Chybět nebude ani samotná aréna pro menší zápasy, jako jsou například finále turnajů nebo lig. V neposlední řadě prostory poslouží také jako studio pro tvorbu videoobsahu PLAYzone a skupiny FTV Prima. Fanoušci esportu a her se tak mohou těšit na živé přenosy všech významných českých i zahraničních turnajů včetně Mistrovství ČR v počítačových a mobilních hrách. V aréně budou taktéž vznikat herní pořady vysílané na televizní stanici Prima COOL.

Prostory bude možné pronajmout i pro soukromé, firemní či PR akce, teambuildingy, workshopy nebo prezentace. Profesionálním i amatérským týmům může esportové centrum rovněž posloužit pro tréninky.

Ředitel transformace a projektů skupiny FTV Prima Jaroslav Hrabovský vidí v sektoru profesionálního hraní velkou budoucnost. „Tento trend postupně přichází i do Česka, což vidíme na reálných datech i díky tomu, že jsme jako skupina GES a Prima majetkově vstoupili do agentury PLAYzone. Ta je lídrem tuzemského esportu již několik let,“ doplnil pro redakci CNN Prima NEWS.

Kdy se Vodafone PLAYzone Arena otevře?

První česká esportová aréna se začala budovat v listopadu 2021, své dveře by prvním návštěvníkům měla otevřít již 1. dubna 2022. Pojme až 300 návštěvníků a otevřena bude všech sedm dní v týdnu. Vstup do arény bude zdarma, zpoplatněny pak budou jednotlivé atrakce.

„Když jsme s PLAYzone před více než šesti lety začali spolupracovat, stali jsme se titulárními partnery MČR v mobilních a následně v počítačových hrách. Už tehdy jsme věděli, že v tomto odvětví se skrývá obrovský potenciál. Nové esportové centrum je toho důkazem. Naší prioritou je spojování lidí, ať už v reálném nebo virtuálním světě. Díky technologiím v čele s 5G míříme společně vstříc úžasné budoucnosti a projektů jako je tento bude přibývat,“ doplnila Barbora Kožíšková, vedoucí komunikace obchodní značky společnosti Vodafone.

Rekordní prize pool ve výši 4,5 milionu korun

Otevření Vodafone PLAYzone Areny je pouze jedním ze dvou hlavních projektů, které letos čekají český esport. Novinek se dočká také již 12. sezóna herního šampionátu Mistrovství ČR, a to díky partnerství agentury PLAYzone se společností Tipsport.

Od letošního ročníku se totiž Mistrovství ČR v počítačových hrách a COOL Liga spojí pod jednu značku MČR. Hráči se utkají o prize pool v rekordní výši 4,5 milionu korun. Off-line turnaje, které se odehrají před živým publikem, se budou postupně konat na třech zastávkách – v Bratislavě, Praze a Brně, kde se uskuteční grandfinále v rámci LIFE! Festivalu.

V Bratislavě a Praze se rozdá rovný milion korun, poloviční dotací bude disponovat online turnaj Tipsport CS:GO a grandfinále celé sezony nabídne dva miliony korun. Nový mistr České republiky si tak poprvé v historii odnese sedmimístnou částku. Půjde o největší finanční odměnu v historii českého esportu.

Vedle této sumy je díky generálnímu partnerovi Tipsport připravený také nový bonus Tipsport Grand Slam ve výši dalších dvou milionů korun. Ten si odnese tým, který dokáže vyhrát pět z osmi po sobě jdoucích eventů.

Podrobnější informace o Vodafone PLAYzone Aréně i letošním ročníku MČR můžete najít na webu PLAYzone.cz.

Tagy: