Revoluční skládací telefony s ohebným displejem. Samsung odhalil prémiové novinky, co umí?

Mobily s ohebným displejem Samsung Galaxy Z Fold4 a Galaxy Z Flip4

Ohebné telefony jsou trendem. Kam směřuje budoucnost mobilů?

Další generace špičkových skládacích telefonů s ohebným displejem, prémiové chytré hodinky i sluchátka s aktivním potlačením okolního hluku. Korejská technologická společnost Samsung se na své akci Galaxy Unpacked pochlubila několika novinkami, které potěší nadšence do moderních technologií. Hlavní pozornost si pro sebe urvaly ohebné mobily Galaxy Z Flip4 a Galaxy Z Fold4, pozadu ovšem nezůstala ani nová série hodinek pro sportovce.

„Výrobci se zaměřují na to, aby pořád uživatelům přinášeli lepší technologie. Souvisí to s tím, jak se dnes mobilní telefony proměnily v kapesní počítače. Zároveň přichází i nové věci v rámci designu. Technologie pokročily tak daleko, že dnes už umíme ohýbat i displeje. Posledních pár let zažívají boom tzv. skládací telefony, které mají flexibilní konstrukci a mohou se otevírat a zavírat,“ uvedl v pořadu Nový den Petr Holý, expert na komunikační technologie ze Samsungu.

Výkonný skládací mobil Galaxy Z Flip4 už na první pohled zaujme svým vzhledem, který dá vzpomenout na klasická „véčka“. Oproti svým prapředkům ale nabízí celou řadu nových funkcí a vylepšení – už jen část krytu telefonu totiž tvoří malý vnější displej, na kterém mimo jiné vyskakují příchozí zprávy, hovory a další notifikace. Není tudíž nutné rozevírat mobil, aby uživatel zůstal v obraze.

Nadšenci do videí ocení režim FlexCam, díky němuž mohou natáčet, aniž by museli mít mobil v ruce – stačí telefon částečně rozevřít na stole a nasměrovat foťák, kam je potřeba. Ruku v ruce s funkcí Quick Shot taktéž není problém pořizovat video ve vysoké kvalitě už v zavřeném stavu a posléze plynule přejít do režimu FlexCam, což nahrává především vloggerům a influencerům.

V porovnání s předchozími řadami Galaxy Z Flip4 vydrží také o něco déle. Nový model se dočkal baterie s kapacitou 3 700 mAh, což v kombinaci s mimořádně rychlým nabíjením znamená dobití z nuly na 50 procent za zhruba půl hodiny.

Co do designu má samsungové „véčko“ poměrně elegantní prvky v rozložené i složeném stavu, především díky menším pantům, leštěným kovovým rámečkům, zarovnaným hranám či matnému sklu na zadní straně zařízení. Výkonem Galaxy Z Flip4 taktéž neudělá žádnou ostudu – ve výbavě má nejvýkonnější mobilní procesor Snapdragon 8+ Gen 1 a 8 GB operační paměti. K mání budou kapacity od 128 GB až 512 GB interního uložiště.

Vlajková loď mezi prémiovými skládačkami

Milovníci nekompromisního výkonu v kapse by měli ale zbystřit především u nové „skládačky“ Galaxy Z Fold4. Korejský technologický velikán na hardwaru totiž nešetřil – prémiový skládací mobil se dočkal kromě procesoru Snapdragon 8+ Gen 1 také 12 GB operační paměti. V případě kapacity uložiště šel výrobce ještě dál, v předobjednávkách nabízí varianty s 256 GB, 512 GB či dokonce 1 TB interní paměti. Jen je na místě upozornit, že poslední verze bude k dostání pouze na stránkách Samsungu.

Zařízení se spoléhá na baterii o kapacitě 4 400mAh, kterou mnozí uživatelé znají již z předchozí řady. Je trošku škoda, že nedošlo na navýšení kapacity, stále ale platí, že telefon nadále podporuje rychlé drátové i bezdrátové nabíjení.

Vysokého výkonu a velké interní kapacity je ostatně potřeba, jelikož má Galaxy Z Fold4 mnohem blíže ke klasickému notebooku nebo manažerskému tabletu než k běžnému telefonu. I díky nové nástrojové liště Taskbar připomíná prostředí mobilu spíše běžnou PC plochu – produktivitě nahrává například možnost otvírat aplikace na celé ploše displeje a zobrazit více aktivních oken vedle sebe.

Díky spolupráci s Googlem a Microsoftem přibyly další šikovné funkce, jako je přetahování souborů z Gmailu do jiných aplikací. Díky velkému ohebnému displeji o velikosti 7,6 palců se také mnohem pohodlněji pracuje s tabulkami a dalšími kancelářskými programy od Microsoftu. Vysoké rozlišení ocení i uživatelé, kteří si volný čas krátí sledováním seriálů nebo hraním her.

Zájemci si mohou přikoupit dotykové pero S Pen, s nímž mohou svou produktivitu podpořit ručním psaním poznámek nebo kreslením náčrtů. Galaxy Z Fold4 je také vůbec první zařízení s operačním systémem Android 12L, jenž vznikl speciálně pro mobily s velkým displejem.

Nejnovější generace mobilní skládačky nezůstává pozadu ani na fotografické rovině. O snímky a záznamy se stará primárně 50megapixelový objektiv s optickou stabilizací, který doplňují širokoúhlý objektiv o rozlišení 12megapixelů a horká novinka v podobě 10megapixelového teleobjektivu. Ten disponuje trojnásobným přiblížením i optickou stabilizací. Ve výčtu funkcí nechybí řada různých fotografických nebo kamerových režimů, které využívají skládací konstrukce, jako jsou natáčení na přední i zadní kameru zároveň nebo focení selfie snímků výkonnějším zadním objektivem.

Neméně důležitým aspektem je odolnost telefonu, což u skládacích modelů platí dvojnásob. Galaxy z Fold4 je na tom v porovnání s předchozími generacemi výrazně lépe. Jak rámečky, tak kryt pantu jsou vyrobené z tvrzeného hliníku, přední i zadní displej kryje vysoce kvalitní sklo Victus+. Strach nemusí mít uživatelé ani za deštivého počasí – oba nově představené mobilní telefony splňují voděodolný standard IPX8.

Nejčastější obavy zájemců se nicméně stále točí kolem ohebného displeje jako takového. Podle Holého ale nehrozí, že by se mobilní telefon „zlomil“ při častém ohýbání. Telefony totiž před uvedením do prodeje prochází sérií zátěžových testů. „Tuto obavu má největší procento zákazníku. Je to důvod, proč je nástup těchto zařízení relativně pozvolný,“ konstatoval v ranním vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že nyní má Samsung na kontě již čtvrtou generaci ohebných telefonů.

Mobilní novinky od Samsungu se začnou v České republice prodávat 26. srpna v několika barevných variantách. Galaxy Z Fold4 začne na ceně 44 999 korun za verzi s 12 GB operační paměti a 256 GB interního uložiště. Nejdražší varianta s mimořádně štědrou vnitřní kapacitou 1 TB se bude prodávat za 54 999 korun na stránkách Samsungu.

Cena „véčkového“ Galaxy Z Flip4 odstartuje na 27 499 korun za variantu s 8 GB operační paměti a 128 GB interního uložiště, za model s dvojnásobnou kapacitou si zájemci připlatí jen 1 500 korun. Varianta s 512 GB bude stát 31 999 korun. Ti nejrychlejší se mohou těšit na předobjednávkové benefity v podobě pojištění Samsung Care+ na celý rok. Mnohé může potěšit také možnost odprodat své staré zařízení a získat k tomu bonus ve výši až sedm tisíc korun při koupi Galaxy Z Flip4 a až 10 tisíc korun při koupi modelu Galaxy Z Fold4.

Čistý zvuk bez okolního ruchu

Společně s novými mobily od Samsungu se dočkala svého oznámení také nová bezdrátová sluchátka nejvyšší třídy Galaxy Buds2 Pro. Ta se mohou pochlubit několika novinkami, jako je speciální kodek SSC HiFi, díky kterému se hudba přenáší v maximální kvalitě a bez výpadků.

Samozřejmostí je také aktivní potlačení hluku (ANC), který efektivně utlumí okolní ruch, od projíždějících aut po konverzaci nedaleké skupinky lidí. To ocení především lidé, kteří chtějí mít klid na svou práci či poslech hudby i v rušnějším prostředí.

Sluchátka jsou také o 15 procent menší než dřív, díky důmyslné konstrukci ale jen tak nevypadnou z uší. Sportovci se tak nemusí obávat, že by při cvičení nebo běhu zvedat sluchátka ze země. Mnohé může rovněž potěšit funkce plynulého přepínání mezi zařízeními bez zdlouhavého odpojování a opětovného připojování.

Nově to platí i pro televizory díky funkci Auto Switch. V případě ztráty se mohou uživatelé spolehnout na aplikaci SmartThings Find, který najde Galaxy Buds2 Pro i v případě, že jsou mimo dobíjecí pouzdro.

V Česku se začnou sluchátka prodávat od 26. srpna za doporučenou cenu 5 699 korun a ve třech barevných variantách. V rámci předobjednávek do 25. srpna dostanou první majitelé i bezdrátovou nabíjecí podložku.

Kompletní přehled na malém displeji

Na své si přijdou také sportovci, kteří mohou vyhlížet příchod nových chytrých hodinek. Série Galaxy Watch5 (potažmo Galaxy Watch5 Pro) udělala v porovnání s předchozí generací obří skok už z hlediska zpracování – oba modely hodinek používají safírová skla a lehčí i odolnější titan. V kombinaci s vyšší výdrží, které se podle některých měření drží na zhruba tři dny, jde o úctyhodný výkon.

Samozřejmostí je pestrá škála měřičů a senzorů, které monitorují zdravotní stav nositele. „Velký trend je i měření spánku. Hodinky vám mohou například říct, jak kvalitně spíte. Je to o tom, co si uživatel nastaví, můžou vám změřit i EKG nebo krevní tlak,“ doplnil Holý v Novém dni k populárním funkcím chytrých hodinek.

Chytré hodinky hravě zvládnou další funkce, které jsou v dnešní době téměř standardem, jako jsou bezkontaktní platby. Co se týče dostupnosti, jako u zbytku oznámených novinek začne prodej 26. srpna, cena se podle preferovaného modelu (mezi nimiž jsou i LTE varianty) pohybuje od 7 499 do 12 999 korun. Zájemci s předobjednávkami dostanou k chytrým hodinkám bezdrátová sluchátka Galaxy Buds Live.

Tagy:
sluchátka technologie hodinky mobilní telefon moderní technologie mobily Samsung mobilní telefony chytré hodinky Samsung Galaxy Samsung Galaxy Z Fold4 Samsung Galaxy Z Flip4 Samsung Galaxy Watch5 Galaxy Buds2 Pro ohebný displej skládací smartphone Samsung Galaxy R operační paměť Petr Holý