Nejkrásnější svátky roku se blíží a za pár dnů se na plantážích začnou řezat první stromky pro vánoční trh. I letos mu bude dominovat kavkazská jedle, která v posledních letech v prodejích postupně vytlačuje smrk i borovici. Zákazníci budou muset letos sáhnout hlouběji do kapsy, ani vánočním stromkům se totiž nevyhne zvýšení cen.
Redakce CNN Prima NEWS vyrazila na plantáž v Chomýži u Kroměříže kousek od Svatého Hostýna. Na 40 hektarech každý rok dokáží vypěstovat tisíce vánočních stromků. Práce je každodenní a náročná. Brigádníci se musí věnovat každému stromku.
„Staráme se o ně od toho nejmenšího stromečku až do zhruba osmi či devíti let, co se řezají,“ přiblížila práci na plantáži brigádnice Marie Láznová. Podle Přemysla Bači, majitele plantáže, Češi v posledních letech kupují téměř výhradně kavkazské jedle. Smrček prý moc píchá a borovička má zase řídké větve.
Vše zdražuje, zní od majitelů
„Oblíbená je pro svůj vzhled i husté krásné jehličí. Na rozdíl od jedle smrk nevydrží tak dlouho,“ vysvětlil Bača. Zdražování se nevyhnou ani v Chomýži. Ceny poskočí v průměru o 10 až 15 procent. „Šíleně nám vzrostly náklady na naftu, na chemii obecně, na hnojiva, lidská práce jde nahoru, a tak není jiná možnost. Ceny se budou pohybovat u dvoumetrové jedle od 500 do 900 korun,“ vyčíslil majitel.
Zdražování letos hlásí prakticky všichni pěstitelé. Nejinak je tomu i na plantáži v Heřmanci na Jindřichohradecku. „Letošní rok bude mírné navýšení, u nás počítám tak 10 procent, protože náklady jdou rapidně nahoru. Firma je jinak nedokáže pokrýt,“ zdůvodnil nárůst cen plantážník Martin Smetana. Řezání vánočních stromků na českých plantážích začne nejpozději v polovině listopadu.