Řezbář z Rudic plní otcův sen a staví snad největší pohyblivý betlém na světě

Jan Vysloužil vedle svého mechanického betlému

Mechanický betlém z Rudic

Bývalý strojař Jan Vysloužil nedávno oslavil 76. narozeniny, na nedostatek práce si ale rozhodně stěžovat nemůže. Přes léto vášnivý motorkář totiž v zimě usedá do své řezbářské dílny v Rudicích na Uherskobrodsku a vytváří další a další figurky svého mechanického betlému.

Jan Vysloužil začal první figurky vyřezávat před jedenácti lety. Teď už jich má na svém kontě přes 200 a zatím v žádném případě nekončí. „Byl to původně nápad mého tatínka, který trochu řezal a byl stolařem. A chtěl vybudovat betlém, ale funkční, mechanický. Říkám mu: ,Začni a já se přidám...‘ Jenomže on furt nezačínal a zemřel mi v 90 letech. A po několika letech, když jsem byl v důchodu, mi manželka řekla, že bych mohl vyřezat nějaký betlém, a tak jsem začal…“ vzpomíná na chvíli, kdy začal uskutečňovat sen svého tatínka.

Nejen Ježíšek s Marií, tenhle betlém patří všem

Kromě typických biblických výjevů obsahuje Rudický betlém i celou řadu příběhů každodenního vesnického života, například pěstitelskou pálenici. „Vždycky přišla nějaká návštěva a řekla: ‚Ještě tady nemáš třeba vodaře, instalatéra nebo zabijačku…‘ Jsou to nápady hostů a lidí, kteří se přijdou podívat,“ říká Jan Vysloužil v pořadu Prima Česko a dodává: „Pohání to stěračové motorky ze škodovky, žigulíka a autobusu. Veškeré převody jsou ve dřevě.“

ČTĚTE TAKÉ: V zámku Manětín si žila dobře šlechta, ale také prostý lid. Hraběnka nechala malovat i sluhy

„Jsem vyučený dřevomodelář, dokážu to ohodnotit, ale na tohle bych si netroufl. To je úžasná práce…“ obdivuje neustále rostoucí dílo jeden z návštěvníků. A slovy uznání nešetří ani místní: „My ho máme hrozně moc rádi, jenom ať vydrží ještě.“

Úctyhodné rozměry betlému způsobily, že řezbář musel umístění svého díla už několikrát měnit. Poslední dva roky našel útočiště na rudické faře. A zdá se, že to byla dobrá volba. „Jsem rád, že to dostalo takovéto prostory, které jsme vybudovali společně s farníky, kamarády a se ženami, které nám pomáhaly. Bylo by mně líto to složit, dát do krabic a na půdu,“ přiznává autor mechanického betlému.

I letos jsme měli možnost navštívit s kamerou místo, kde celá nádhera vzniká. Dílna Jana Vysloužila je zcela magické místo. Už jen proto, že návštěvy sem mohou jen zcela výjimečně. „Používám většinou nožíky a staré chirurgické skalpely. Jedna figurka je hotová za čtyři a půl hodiny,“ vykládá Jan Vysloužil.

Pokud byste rádi viděli Rudický betlém naživo, není to problém. Po předchozí domluvě vám ho Jan Vysloužil rád ukáže. Ale pospěšte si do prvních jarních dnů, pak totiž nasedá na svou milovanou motorku a odjíždí do teplých krajin.

Tagy: