Záchvat řidiče autobusu skončil několika zraněními. Hledá se hrdina, který strhl volant

Všechny složky záchranného systému zaměstnala úterní srážka osobního auta a autobusu na Plzeňsku. Šofér autobusu dostal při jízdě zřejmě epileptický záchvat. Naštěstí jeden z cestujících rychle zareagoval a převzal řízení. Nehoda si přes to vyžádala několik zraněných.

Po silnici propojující obec Šťáhlavy se Starým Plzencem jel v úterý kolem šesté hodiny večer autobus směrem na Plzeň. Osobní auto jelo v opačném směru, když přišel náraz. „Mělo dojít k bočnímu střetu linkového autobusu s protijedoucím osobním vozidlem, a následně se sloupem elektrického vedení. Nárazem se měl autobus rozjet zpět, kdy havaroval do dopravního značení autobusové zastávky,“ popsala nehodu mluvčí plzeňské policie Veronika Hokrová.

Na pomoc okamžitě vyrazily všechny složky IZS, několik jednotek hasičů a záchranáři. Ti do plzeňských nemocnic převezli pět lidí. „Řidiče autobusu, který dostal epileptický záchvat, dále dvě ženy, které byly rozmístěny do fakultní nemocnice a vojenské nemocnice. A z osobního automobilu bylo transportováno roční dítě a otec jako spolujezdec s lehkými zraněními,“ konstatovala mluvčí záchranářů Mária Svobodová.

Dopravní nehoda se stala v samotném centru Šťáhlav blízko kruhového objezdu. Vyšetřovatelé okamžitě místo nehody obehnali policejní páskou, blíž nikoho nepustili. Řidiče potom odkláněli na objízdné trasy. „Byly tady tři jednotky. Profesionální hasiči ze Slovan, ze stanice Rokycany a ze stanice Košutka tady byl evakuační autobus. Převážel dvě nezraněné osoby směrem na hlavní nádraží Plzeň,“ řekl za hasiče velitel zásahu Pavel Valm.

Právě jeden z těchto cestujících sehrál při dopravní nehodě klíčovou roli poté, co měl řidič havarovat do sloupu elektrického vedení. „Autobus začal couvat a ten mladý cestující duchapřítomně zasáhl. Strhl řízení, autobus se zastavil o zeď zámku. Při tom zdemoloval zastávku, na které naštěstí nikdo nebyl. Dva cestující stihli utéct,“ dodal starosta Šťáhlav Ondřej Maglič. „Situace nás velmi mrzí, událost je v tuto chvíli stále ještě v šetření,“ omluvil se Jan Holub, mluvčí dopravní společnosti Arriva, jejíž autobus nehodu způsobil.

Jak reagovat při epileptickém záchvatu?

Šofér měl havarovat kvůli náhlým zdravotním problémům. Záchranáři proto radí, jak se zachovat ve chvíli, kdy někoho postihne epileptický záchvat. „Je potřeba dostat pacienta do polohy, kdy můžeme kontrolovat jeho stav vědomí a jeho dýchání. V tomto případě pokud to bylo trochu možné, dostat řidiče do uličky a počkat, až křeče odezní,“ přiblížila mluvčí záchranářů.

Starosta Šťahlav žádá pohotového cestujícího, který rychle zareagoval na zdravotní indispozici řidiče, aby se přihlásil. Rád by mu poděkoval. Kontaktovat může pochopitelně také redakci Krimi zpráv na e-mailové adrese krimizpravy@iprima.cz.

Tagy: