Drama v centru Turnova. Řidič na přechodu málem srazil dvě dívky, policie zveřejnila záběry

řidič srazil na přechodu dvě děti.

Řidič srazil na přechodu dvě děti

Jen zlomek sekundy od dvojnásobné tragédie. Policie zveřejnila záběry ze střetu auta s dvěma malými dětmi v centru Turnova. Děvčátka vběhla na přechod, ale 87letý řidič si jich všiml na poslední chvíli a jedné z nich přejel nohu. Policisté varují, že podobných situací může o prázdninách přibývat.

Ze záběrů z městské kamery je patrné, že řidič v protisměru si děvčátek u přechodu všiml a zastavil. Holčičky vběhly na zebru a v tu chvíli z jejich levé strany přijelo auto, které stihlo jen přibrzdit. Děvčátka naštěstí stihla na poslední chvíli uskočit, jedné z nich ale řidič přejel nohu.

„Obě dívky se dostaly do kolize s vozidlem a obě byly lehce zraněny a musely být ošetřeny v nemocniční ambulanci,“ uvedla mluvčí Policie Libereckého kraje Ivana Baláková. Řidič ale nezastavil a z místa ujel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Patrasové hrozí tři roky vězení za nehodu pod vlivem alkoholu. Spekulace, budu se bránit, řekla

Policisté ho našli zhruba o sto metrů dál na parkovišti za rohem, seděl v autě, ruce měl stále na volantu. „Hlídce uvedl, že je po tom, co se stalo, silně rozrušený,“ popsala Baláková. Policie věc vyšetřuje zatím jako přestupek, to se ale může změnit, pokud by některá z dívenek měla déle přetrvávající zdravotní komplikace.

Podle dopravního experta Romana Budského šlo o jasnou chybu řidiče, který dostatečně nepředvídal, co všechno se může stát. „Pravidlo je předpokládat vždy to nejhorší, co se může seběhnout. Pokud vidím u silnice děti, vždy musím být maximálně opatrný, protože mohou znenadání vběhnout do vozovky. Zvlášť teď o prázdninách se návyky vštěpované po celý školní rok rychle vytrácejí,“ připomněl Budský.

Děti reagují jinak než dospělí

V tomto případě podle něj řidič k dětem, pokud si jich všiml, zřejmě přistupoval jako k dospělým. „Je možné, že s nimi měl dokonce oční kontakt, říkal si: ,Oni mě vidí, tak můžu projet.‘ V případě dospělého by to možná fungovalo, ale u dítěte na něco takového nelze spoléhat. Dítě nedokáže přesně vyhodnotit, jak rychle jedete a jak jste případně schopni před přechodem zastavit. Ve škole je učí, že zebra je kamarád, a ony se cítí bezpečně, že se jim nemůže nic stát,“ vysvětlil expert.

Jen za loňský rok podle údajů policie srazila auta celkem 715 dětí po celé republice, přičemž 44 z nich odvezli záchranáři do nemocnice s vážným zraněním. Tři bohužel zemřely a stalo se to právě v období od června do září. „V této souvislosti žádáme rodiče, aby připomněli svým dětem pravidla bezpečného přecházení silnice, a současně vyzýváme řidiče, aby byli zejména o prázdninách vůči dětem obezřetní,“ zdůraznila policejní mluvčí. Letos jsou zatím statistiky příznivější, střetů s dětmi bylo do konce května 248, žádné zatím nezemřelo.

Tagy: