Samozvaní čističi opavských ulic napadli muže. Mysleli si, že jde o bezdomovce

Případ v Opavě řešili policisté.

Pokus o vraždu bezdomovců

Nenávist k bezdomovcům dovedla dvojici mladíků až k pokusu o vraždu. Alespoň tak kvalifikovali kriminalisté jejich čin, který se odehrál minulý týden. Jednačtyřicetiletého muže napadli nožem, společně se ženou totiž přespali ve vybydleném domě. Muž jen se štěstím přežil. „Útočníkům se nelíbí bezdomovci a feťáci,“ popsal vedoucí odboru obecné kriminality policie Martin Lichý.

Jedno přespání mimo domov se jim málem stalo osudným. Jednačtyřicetiletý muž a šestatřicetiletá žena vystoupili z vlaku v Opavě, tam potřebovali přespat jen jednu noc, a tak si našli nocleh v jednom z vybydlených domů v blízkém okolí.

ČTĚTE TAKÉ: V obchodě bodla ženu do srdce. Nejsem zrůda, ale dobrý člověk, hájí se vražedkyně ze Smíchova

Tam je ale v brzkých ranních hodinách našli dva samozvaní čističi opavských ulic. Spadeno měli zejména na bezdomovce. „Nelíbí se jim bezdomovci, nelíbí se jim feťáci, nelíbí se jim jacíkoliv asociálové,“ popsal vedoucí odboru obecné kriminality policie Martin Lichý.

„Naběhli do opuštěného domu a úplně banální záminka spustila útok nožem,“ sdělil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl. Posádky zdravotnické záchranné služby muže středního věku se zraněními ošetřili. Pacient byl při vědomí, mimo přímé ohrožení života.

Na případu pracovaly už od počátku dvě desítky kriminalistů. Ještě ve čtvrtek ráno se krajští kriminalisté neměli čeho chytit, ale už v sedm hodin večer zadrželi dva podezřelé, a to díky výpovědi svědků a mravenčí policejní práci.

Hrozí mu až 20 let

„Vrchní komisař obvinil 23letého muže ze zvlášť závažného zločinu vraždy ve stádiu pokusu, za což mu hrozí trest odnětí svobody až do výše 20 let,“ sdělila mluvčí Krajského ředitelství Pavla Jiroušková.

Druhý muž se podle policie do útoku nezapojil a svého kamaráda prý nabádal, ať přestane. Pomoc ale nezavolal a z místa činu utekl. Za neoznámení trestného činu mu teď hrozí až tři roky vězení.

„Měli takovou potřebu, nebo samozvanou potřebu čistit město Opavu. Oběť utržila několik bodnořezných ran, ale je mimo ohrožení života,“ dodal Lichý. Přestože se nejednalo o předem naplánovaný útok, policie nyní šetří, zda nemají pachatelé na svědomí i další napadení lidí bez domova.

Tagy: