Za rakovinu plic nemůže jen kouření: Nová studie popsala potraviny, které mohou být nebezpečné


Už desítky let je jasné, že kouření stojí za drtivou většinou případů rakoviny plic. Nyní se ale objevují důkazy, že svou roli ve vzniku plicních nádorů může hrát nejen to, co člověk vdechuje, ale i to, co má na talíři.

Přestože jídlo nepřichází do přímého kontaktu s plícemi, vědci poukazují v nové studii na to, že vysoká spotřeba ultrazpracovaných potravin (UPF, ultra-processed foods) s sebou nese značný nárůst rizika.

ČTĚTE TAKÉ: Zákeřné „revma“ může přivést mladé až k invaliditě. V Česku chybí lékaři, odmítají pacienty

Nová analýza dat týkajících se více než 100 tisíc dospělých osob sledovaných přes 12 let ukázala, že lidé, kteří těchto potravin jedli nejvíce, měli o 41 procent vyšší riziko vzniku rakoviny plic než ti, kteří je konzumovali nejméně. Studii zveřejnil odborný časopis Thorax zaměřený na nemoci dýchacího ústrojí.

Co jsou ultrazpracované potraviny?

Do této skupiny podle mezinárodní NOVA klasifikace patří výrobky, které prošly rozsáhlým průmyslovým zpracováním a obsahují přísady, které v běžné kuchyni nenajdeme – stabilizátory, barviva, aromata či emulgátory. Typickými příklady jsou uzeniny, slazené a často i neslazené sycené nápoje, instantní polévky, balené pečivo s dlouhou trvanlivostí nebo ochucené cereálie.

V uvedené studii tvořily největší podíl konzumovaných UPF uzeniny (jedenáct procent), následovaly kofeinové a bezkofeinové slazené nápoje (každý typ kolem sedmi procent).

Jak studie probíhala?

Výzkumníci vycházeli z rozsáhlého amerického projektu, který původně zkoumal screening několika typů rakoviny. Účastníci (průměrný věk 62,5 roku) vyplnili na začátku dotazník o stravování, z něhož nutriční specialisté určili množství UPF v jídelníčku.

Během více než 12 let se mezi nimi objevilo 1 706 případů rakoviny plic, z toho 1 473 takzvaných nemalobuněčných a 233 malobuněčných forem. Po započtení řady faktorů, jako jsou věk, pohlaví či rodinná anamnéza, se ukázalo, že riziko rakoviny bylo ve skupině s nejvyšším příjmem UPF výrazně vyšší, a to i po zohlednění kouření a celkové kvality stravy.

Autoři studie upozorňují, že ultrazpracované potraviny mívají vysoký obsah soli, nasycených tuků a přidaného cukru, a naopak málo vlákniny. Mohou také obsahovat látky vznikající při průmyslovém zpracování, které v těle vyvolávají zánět nebo poškozují buňky. To vše může hrát roli při vzniku nádorových onemocnění.

Kouření stále hlavní hrozbou

Odborníci zdůrazňují, že jde o takzvanou observační studii (pozoruje se při ní přirozený vývoj nějakého jevu, nic jiného) – tedy nelze s jistotou říci, že právě konzumace UPF přímo způsobuje rakovinu plic. Výsledky mohlo ovlivnit i to, že lidé s vysokým příjmem UPF častěji kouřili, přestože vědci se snažili kouření v analýze zohlednit.

„Hlavním a jednoznačně prokázaným rizikovým faktorem rakoviny plic zůstává kouření,“ připomínají autoři studie. To platí i pro ty, kteří kouřili v minulosti. Riziko se sice s dobou od zanechání kouření postupně snižuje, ale nikdy neklesne na úroveň celoživotního nekuřáka.

Hlídat si stravu se vyplatí

Výzkum přidává další důvod, proč si více hlídat jídelníček – zejména omezit uzeniny, sladké nápoje a další vysoce průmyslově zpracované potraviny. Přesto je v prevenci rakoviny plic naprosto zásadní přestat kouřit a nekouřit vůbec.

Pokud jste současný nebo bývalý kuřák, měli byste kromě zdravějšího stravování zvážit i účast v programu časného záchytu rakoviny plic – www.prevenceproplice.cz. Tento program je určen lidem ve věku 55–74 let, kteří kouří nebo v minulosti kouřili více než 20 let. V rámci něj se provádí nízkodávkové CT vyšetření plic, které dokáže odhalit nádor v raném, většinou bezpříznakovém stádiu – tedy v době, kdy je léčba nejúčinnější. V případě příznaků, jako je dušnost nebo vykašlávání krve, se většinou jedná o pokročilé stádium nemoci se špatnou prognózou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čaj může při nesprávné přípravě škodit zdraví. Nikdy ho nepijte odstátý, varuje chemička