Čaj může při nesprávné přípravě škodit zdraví. Nikdy ho nepijte odstátý, varuje chemička

Než začnete číst Co byste měli vědět, než začnete číst

  • Sáčkový čaj může obsahovat i lepidlo.

  • Horká voda ničí cenné látky v čaji.

  • V odstátém čaji roste nebezpečí.

  • Kdy přidat med a citron do čaje?

Více

Horký čaj s citronem a medem je klasickým pomocníkem při podzimním nachlazení, sahá po něm snad každý. I zdánlivě obyčejný nápoj se však při nesprávné přípravě může minout účinkem a místo podpory zdraví nám může spíše uškodit. Jak tedy z čaje získat co nejvíce benefitů a vyhnout se možným problémům?

Lidé často chybují už při výběru. Zákazníci většinou sahají po tom sáčkovaném, který je na přípravu nejpohodlnější. Čajová guru Jana Pešková však již dříve pro CNN Prima NEWS upozornila na to, že může být také plný jen čajového prachu, dochucený umělými aromaty, dobarvovaný umělými barvivy a dokompletovaný za pomoci lepidla.

ČTĚTE TAKÉ: Čerstvý fresh ztrácí po 15 minutách vitamíny. Experti radí, jak zatočit s podzimními virózami.

„Když je tam lepidlo a zalijete je vroucí vodou, všechno se uvolní do ní,“ vysvětlila. Mnohem lepší volbou jsou proto čaje z pyramidových sáčků nebo rovnou z celých lístků.

I způsob, jakým čaj zaléváme, může nepříznivě ovlivnit jeho účinek a chuť. Nápoj se totiž často zalévá vroucí vodou, to by se však mělo dít pouze v případě černého čaje. Zelený a bílý čaj je vhodné zalévat vodou o teplotě maximálně 80 °C, upozornila Pešková. Příliš horká voda by totiž mohla zničit velké množství účinných látek, zejména antioxidantů.

Čaj nesmí dlouho stát

Odborníci také varují před pitím čaje, který dlouho stojí při pokojové teplotě. Mohou se v něm totiž množit bakterie a plísně. „Čaj obsahuje cukry a minerály, které podporují růst těchto mikroorganismů,“ upřesnila chemička Michaela Vojníková pro zpravodajský web televize Markíza.

Například bakterie E. coli nebo zlatý stafylokok se podle ní v ideálních podmínkách množí každých dvacet až třicet minut.

Doporučuje proto nevařit čaj ve velkém množství, ale vypít ho čerstvý, případně ho skladovat v lednici, přestože tím připravíme nápoj o spoustu zdraví prospěšných látek.

Pozor na med a citron

Také přidávání oblíbených čajových přísad – medu a citronu – má svá pravidla. Citron by se měl do čaje kapat až při teplotě okolo 60 °C, tedy zhruba po deseti minutách od zalití. Vitamín C se totiž při vyšších teplotách rychle rozkládá a ztrácí se.

Podobně to funguje s medem, který obsahuje velké množství prospěšných látek, od antioxidantů, enzymů až po aminokyseliny. „Všechny jsou také citlivé na teplo,“ poznamenala Vojníková s tím, že i na oslazení je ideální deset minut počkat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zvýšení zájmu o psychologii i lepší prevenci. Mladí poslanci vidí prioritu v duševním zdraví