Ročně ušetřit 80 hodin vašeho času a navíc vydělávat více na pronájmu vaší nemovitosti? Garantovanynajem.cz je tu pro vás

Koncept a službu garantovaného nájmu přinesla tuzemskému realitnímu trhu jako první v roce 2014 brněnská společnost VITOM realitní ekosystém. Její zakladatelé Viktor Mejzlík a Tomáš Suchomel tím Čechům nabídli nový způsob, jakým mohou bez rizika nabízet či hledat nájemní bydlení. VITOM se staví do role nájemce, který následně do bytů hledá spolehlivé podnájemníky, před nastěhováním zajistí vymalování i úklid. Tím majitelům nemovitostí garantuje stálý příjem, navíc jim ušetří finanční prostředky i vyšší desítky hodin času ročně, které by museli správě bytu věnovat. V rámci svého ekofondu se brněnská firma věnuje návrhům a výstavbám bytů se zaměřením na takzvaný wellbeing, v realizacích využívá v maximální možné míře přírodní a recyklovatelné materiály jako kaučuk, dřevo, papír a zeleň. Za loňský rok vyrostla realitní skupina o 19 % a letos cílí na obrat 150 milionů korun.

„Garantovaný nájem jsme jako první v Česku spustili v roce 2014, sedm let po založení firmy. Tou dobou jsme už měli dostatečný vhled do českého realitního trhu a znali tehdejší praxi v realitních kancelářích. Nemovitosti dlouho zely prázdnotou, jeden byt nabízelo i deset firem, navíc bylo složité sehnat spolehlivé nájemce, chyběl byť i základní servis. Realitky působily pouze jako zprostředkovatel obchodu, bez přidané hodnoty nebo závazků navíc. Podle nás by si ale člověk měl život užívat, a ne svůj drahocenný čas trávit řešením starostí,“ komentuje Tomáš Suchomel, CEO a spoluzakladatel VITOM realitního ekosystému a portálu GarantovanyNajem.cz.

Pronájem bez starostí

V rámci garantovaného nájmu se VITOM staví do pozice nájemce, čímž na sebe přejímá veškerou zodpovědnost za využití nemovitosti. Vlastníci tak nemají starosti s hledáním zájemců, a tedy s výpadkem příjmů při nevyužití nemovitosti, neřeší smlouvy ani nezajišťují podnájemní opravy bytů, čímž ušetří až 80 hodin ročně. Průměrná výše škody po roce a půl užívání bytu do 50 m2 činí podle VITOMu asi 15 tisíc korun, přičemž pronajímání jakkoli poškozeného bytu může znamenat rozdíl až 20 % ve výši nájmu. „Úspěšnost našeho přístupu potvrzuje také fakt, že dnes pronajímání s garancí ve svém portfoliu nabízí i řada jiných firem. Díky tomu společně dokážeme pokrýt ještě větší část trhu a tuto skvělou službu nabídnout co nejvíce lidem,“ dodává Suchomel. Realitní ekosystém vyrostl i bez externích investic za poslední rok o 19 %, stejný růst očekává také letos s cílem dosáhnout celkového obratu 150 milionů korun.

Pronajímáte svůj byt za relevantní cenu? Využijte k ověření naší kalkulačku kliknutím SEM.

Podle dat společnosti VITOM může pronájem nemovitosti krom jejího zhodnocení v čase majitelům vynášet 3 až 5 % ročně. „Přesto se ročně přibližně třicet procent lidí zbaví svých pronajímatelných nemovitostí jen kvůli tomu, že nechtějí řešit starosti, které jim z pronájmu vyplývají. Což je na jednu stranu pochopitelné – chtějí se vyhnout neplatičům, možným sporům, starostem s opravami a pravidelnou údržbou. Zejména během renovace, která může dle rozsahu zabrat klidně i řadu dní, by přicházeli o nájemné. A právě proto je tady GarantovanyNajem.cz. Krom jistých příjmů i z neobsazeného bytu zajistíme kvalitní podnájemníky, vše kolem oprav, a když přijde na rekonstrukci, pomůžeme s návrhy tak, aby majitelé z investovaných prostředků získali maximum,“ komentuje Viktor Mejzlík, CSO a spoluzakladatel VITOMu.

Přírodní materiály jako cesta k wellbeingu

Přístup bezstarostného podnájmu promítá brněnská realitní firma do svých služeb i samotného bydlení. Koncept zvaný „Wellbeing v bydlení“ stojí na principu vytváření a udržování příjemného fyzického a duševního prostředí, ve kterém lidé žijí. V návrzích tak dominují styly bali, japandi a wabi-sabi s využitím přírodních a recyklovatelných materiálů, uklidňujících barevných tónů a vzdušnost prostor. VITOM tento přístup aplikuje zejména v návrzích nových výstaveb a realitních projektů, ve kterých v co nejvyšší možné míře využívá recyklované a přírodní materiály.

„Nemovitostní trh silně ovlivňuje přírodu, které naším přístupem chceme alespoň něco vrátit. Zároveň pohodlí domovů spatřujeme právě v kráse přírody, jejíž prvky se v našich projektech snažíme v co nejširší míře využívat. Chceme, aby se v našich bytech lidem skutečně krásně žilo. Spokojený člověk pak dělá dobře svému okolí a přispívá k lepšímu světu kolem nás,“ vysvětluje Suchomel.

VITOM v rámci svého ekofondu plánuje do roku 2032 vystavět i inspirovat ostatní k výstavbě či rekonstrukci 1 000 bytů v minimalistickém stylu wabi-sabi, které budou vizuálně krásné a pohodlné pro lidi, přičemž ale šetrné pro přírodu. Prostředky do ekofondu VITOM vkládá ze zisků firmy i z prodeje dluhopisů, z nichž 100 % investuje výhradně do stavby ekobytů. I díky této filozofii skupině VITOM od jejího založení dalo důvěru více než sedm tisíc klientů z řad majitelů, podnájemců, kupujících i prodávajících.

Tagy: