Ze 40 milionů dárců není žádný vhodný. Rodině čtyřleté Niny převrátila leukémie svět

Malá Natálka hledá dárce kostní dřeně.

Holčička čeká na kostní dřeň

Čtyři měsíce žije malá Nina z Hradce Králové v pražské fakultní nemocnici Motol. Nedávno jí totiž objevili těžkou a zároveň vzácnou formu leukémie. Rodině se z minuty na minutu převrátil život naruby. Pro devítiletou holčičku nyní zoufale hledají dárce kostní dřeně.

Donedávna to byla šťastná holčička, která se radovala ze života. Všechno se ale změnilo návštěvou lékařky kvůli obyčejnému oparu na puse, během níž proběhl standardní odběr krve.

ČTĚTE TAKÉ: Problémy s eDoklady komplikují vydávání léků na recept. Nelze ověřit občanku, varuje SÚKL

„Ještě předtím, než jsme došli domů, mi paní doktorka volala, že máme velký problém a ať se ihned vrátíme. Ihned nám dala žádanku do nemocnice,“ popsal tatínek malé Niny Tadeáš Blažek. V tu chvíli už začal mít velmi nepříjemný pocit, který se v nemocnici proměnil v krutou realitu.

Na místě na ně již čekali čtyři doktoři, kteří po vyšetření potvrdili smutný scénář. Dívenka trpí leukémií. Již čtyři měsíce je hospitalizovaná v motolské nemocnici. Její rodiče se u ní střídají po týdnu a vážnost nemoci se pokouší si nepřipouštět. „Jsou situace, například jako na Štědrý den, kdy jsme zůstali na oddělení jako jediní. Něco takového už na člověka dolehne,“ dodal pan Blažek.

Nina teď nutně potřebuje transplantaci kostní dřeně. Ideální dárce se ale zatím nenašel. V Česku je registrovaných na 160 tisíc dárců. I když se toto číslo zdá vysoké, v případě Niny se hledá dárce, který by měl stejné parametry, jako její dvojče, což není podle odborníků vůbec jednoduché.

„Přirovnala bych to k odběru plazmy, kdy jsou napíchnuty obě dvě horní končetiny, přičemž oddělovač v zařízení si odebere pouze krvetvorné buňky a následně vrací krev zpět do těla,“ přiblížila Simona Hamrová, koordinátorka Českého registru dárců krvetvorných buněk.

Ještě snadnější je prvotní vyšetření stěrem ze slin, kvůli kterému zájemce nemusí ani nikam chodit. „Rádi zájemci zašleme sadu na stěr, která se vyrovná jedné zkumavce odebrané krve a která se dá použít v pohodlí domova,“ uvedla pro CNN Prima NEWS vedoucí registru Marie Kuříková.

Na celém světě jsou asi čtyři desítky milionů registrovaných dárců kostní dřeně, jenže ani jeden z nich není vhodný pro malou Ninu. Pokud jich ale bude stále přibývat, je větší šance, že se ten správný najde. Pokud máte zájem se pokusit holčičce pomoct, můžete se přihlásit buď zde, nebo zde.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Martínek, jemuž lidé darovali miliony, odletěl na léčení. Vděčný otec popsal, jak bude probíhat

Tagy:
nemoc zdraví krev nemocnice pomoc Fakultní nemocnice v Motole kostní dřeň dárce leukemie krvinka ESG Českého registru dárců krvetvorných buněk Simona Hamrová Tadeáš Blažek Marie Kuříková registr dárců