Rok od tragédie v Prešově: Při požáru panelového domu zemřelo osm lidí

Požár panelového domu v Prešově

Prešov si připomněl smutné výročí

Slovensko si v neděli připomíná smutné výročí. Při jednom z největších neštěstí v novodobých dějinách země zemřelo 6. prosince 2019 osm lidí a 40 dalších bylo zraněno. Kriminalisté příčiny požáru panelového domu dál vyšetřují, stíhají kvůli němu pět lidí.

Mohutná exploze otřásla Mukačevskou ulicí v Prešově přesně před rokem ve 12 hodin a 12 minut. S požárem bojovalo přes sto profesionálních i dobrovolných hasičů. „Jednu věc budu mít před očima skoro až do smrti. Toho starého pána, co tam stál v dece, a prostě jsme věděli, že není šance,“ uvedla Patrície, sousedka z vedlejšího domu.

Požár se v panelovém domě rychle rozšířil. „Přišla jsem k (matčiným) oknům a tam už strašně hořelo. Šlehaly plameny z okna, tam to bylo strašné. Prostě celá ta strana, jedenáctka, dvanáctka hořela,“ popisovala nejhorší momenty svého života Ingrid Pelechová, dcera jedné z obětí.

Pomohli lidé prostřednictvím sbírek, pomoc přišla i z ČR

Jiná obyvatelka domu Ivana Pančáková měla štěstí, že v době tragédie zrovna nebyla doma. V paneláku bydlela deset let a jen pár dní před neštěstím si koupila byt do osobního vlastnictví. „Čtyři dny jsem byla vlastníkem bytu, který už neexistuje. A bohužel jsem ho nestihla ani pojistit,“ sdělila.

Přibližně stovce obyvatel, kteří kvůli katastrofě přišli o střechu nad hlavou, pomohli jiní lidé prostřednictvím veřejných sbírek. Pomoc přišla i z Česka. Kladenská firma propůjčila 200tunový ramenový stroj s nůžkami na demolici.

Policie nakonec z neštěstí obvinila tři dělníky, kteří měli při stavebních pracích prorazit plynové potrubí. Pokud se prokáže jejich vina, hrozí jim 20 až 25 let vězení, nebo dokonce doživotí.

Tagy: