Smutnou roli při Schumacherově úrazu hrála kamera na helmě. Lékaři nechybovali, míní expert

Michael Schumacher utrpěl při lyžování v roce 2013 vážný úraz hlavy.

Schumacher: 10 let od nehody

Smutnou roli v tragické nehodě závodníka formule 1 Michaela Schumachera mohla sehrát i kamera, kterou měl na helmě, řekl ve speciálu Schumacher: 10 let od nehody na CNN Prima NEWS sportovní komentátor Tomáš Richtr. Spekuloval také o tom, zda transport do nemocnice proběhl dostatečně rychle.

Legendární závodník formule 1 Michael Schumacher utrpěl při lyžování ve francouzském Méribelu 29. prosince 2013 úraz hlavy. Osudným se mu stal sjezd neupraveného svahu. Sedminásobný světový šampion se vydal mimo značenou trať, najel na kámen ukrytý pod sněhem a poté narazil hlavou do dalšího balvanu. Přestože měl helmu a těsně před pádem nejel příliš rychle, následky byly velmi vážné. „Měl přilbu a na ní kameru. Ta se nejspíš ukazuje jako inkriminovaný prvek, protože zřejmě přispěla k horším následkům,“ řekl ve speciálu Schumacher: 10 let od nehody na CNN Prima NEWS sportovní komentátor Tomáš Richtr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vrátí se někdy Schumacher zpět? Pouští mu formule, projel se i ve řvoucím sporťáku, píše Bild

Bezprostředně po nehodě byl Schumacher při vědomí. Během leteckého transportu do nemocnice v Grenoblu se ale jeho stav horšil a závodník musel absolvovat dvě operace mozku. Spekulovalo se proto, jestli někde nenastala chyba. „První rozhodnutí bylo převézt Schumachera vrtulníkem do místní nemocnice nedaleko sjezdovky. Když ale došlo ke zhoršení stavu, rozhodlo se o přesunu do Grenoblu. Jsou to řádově jednotky minut, které si ta extra cesta vyžádala. Je těžké říct, zda mohly přispět k tomu, aby Schumacherovi bylo lépe,“ popsal Richter. Zároveň ale podotkl, že už krátce po nehodě se spekulovalo, že kdyby byl transport rychlejší, mohlo následky být jiné. „Postup lékařů byl ale vyhodnocen jako správný,“ dodal komentátor.

Je paradoxní, že závodník, který řídí nejrychlejší vozy na světě, utrpí tak vážný úraz hlavy při lyžování. „Všichni to vnímali. Tisíce kilometrů, které jsme zažili v závodním autě, a potom při třicetikilometrové rychlosti na lyžích upadneš tak nešťastně, že i když máš helmu, tak si poraníš hlavu a má to fatální důsledky,“ popsal český závodník formule 1 Tomáš Enge. Připomněl i další smutnou náhody. „V letošním roce to byl například americký jezdec rallye Ken Block, který natáčel neskutečně riziková videa. Pak se ale převrátil spadl na něj skútr a bohužel zemřel,“ dodal Enge.

Tagy: