Dvě matrace pro sedm lidí a špína. Chata, ve které žily na Českobudějovicku děti, budí hrůzu

Děti na Českobudějovicku žily v chatě v otřesných podmínkách.

Strážnici z Hluboké nad Vltavou našli malé děti v lesní chatě

Rozbitá okna, špinavé zdi a naprostý nedostatek místa. Tak vypadá chata v lese u Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku, ve které společně s matkou a dalšími třemi dospělými přebývaly tři malé děti. V hrůzných podmínkách se měly ocitnout před dvěma týdny. Údajně poté, co je jejich otec vyhodil na ulici.

Chata již na první pohled nepůsobí jako vhodné bydlení pro tři malé děti. Vypadá, že se každou chvíli rozpadne, není v ní zavedena elektřina, chybí toaleta a neteče ani voda z kohoutku. Uvnitř se nacházejí pouze dvě matrace pro sedm lidí, stolek a kamna, která slouží nejen k topení, ale také k ohřívání jídla a vody. Bezpečné není ani prostředí okolo chaty, v těsné blízkosti totiž leží koleje.

ČTĚTE TAKÉ: Patnáctiměsíční dítě zabili dva pitbulové na jihu Itálie. Vyrvali ho z náruče dospělého muže

To, že děti přežívají v těchto nevhodných podmínkách, se ukázalo náhodou 27. března. Městská policie Hluboká nad Vltavou dostala oznámení, které zpočátku souviselo s úplně jiným případem. „Vedoucí jedné z prodejen nahlásila, že na ni tři osoby před obchodem pokřikují a chovají se vulgárně, tak nás zavolala na pomoc,“ řekl pro CNN Prima NEWS zástupce vrchního strážníka Patrik Brožek.

Poté, co hlídka dorazila, tito lidé již sice žádné problémy nedělali, nejednalo se ale o místní občany, a tak se strážníci začali vyptávat na další detaily. „Nakonec jsme zjistili, že přebývají v jedné z chatek za zoologickou zahradou,“ uvedl Brožek. S kolegou se rozhodli toto tvrzení ověřit, proto se vydali na udané místo v lese.

Spatřili tam tři malé děti a jednu dospělou osobu. „Po dalším řešení a vyptávání se dětí jsme nabyli důvodného podezření, že se pravděpodobně jedná o zanedbání péče. Od dospělé osoby jsme zjistili, že matkou by měla být žena, která patřila mezi nahlášené u obchodu,“ popsal Brožek.

Děti také strážníkům například sdělily, že neznají čištění zubů. Nepamatovaly si ani, kdy naposledy byly ve škole. Navíc se zmínily, že na záchod chodí za chatku a umývají se v blízkém potoce.

Strážníci proto přivolali na místo státní policii, která následně kontaktovala OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí). Děti byly poté převezeny do nemocnice v Českých Budějovicích a odebrány matce.

Podle Brožkových informací je žena matkou celkem deseti dětí. Již v minulosti jí sociální pracovníci měli sedm z jejích potomků odebrat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záhada zmizelého Émilka. Ani nález chlapcovy lebky nepomohl odhalit příčinu smrti

Tagy:
děti policie Jihočeský kraj krimi Hluboká nad Vltavou Orgán sociálně-právní ochrany dětí okres České Budějovice chata nevhodné podmínky