Vyhubme komáry a už nikdy neuvidíme vlaštovku, říká v rozhovoru Dan Bárta

Dan Bárta

Prima Mazlíček: Rozhovor s Danem Bártou

Všechno začalo cestou na Novou Guineu se záměrem fotit přírodu. Pár rozmazaných fotografií vážek pak odstartovalo dvacetiletou cestu světem hmyzu, kterou zpěváka a textaře Dana Bártu provází hlavně ony vážky. Co zažil při svých cestách a proč bychom si měli podle něj hmyz hýčkat?

S fotografováním koketoval už na škole, ale cestu si k němu doslova prošlapal až později. Když v roce 1996 vycestoval na Novou Guineu, kde chtěl původně fotit květiny a zvířata, musel se většinu cesty brodit vodním tokem. „Jak jsem tak chodil těmi pralesními říčkami, tak jsem zjistil, že nejčastější a nejatraktivnější objekty byly vážky,“ vzpomíná v rozhovoru Dan Bárta. Fotografie se však příliš nevydařily. Větší úspěch přinesla cesta do Mexika. Při snaze rozpoznat nafocené druhy se Bárta spojil s odborníkem Dennisem Paulsonem. „Byla to náhoda, že jsem potkal správné lidi ve správný čas a že jsem je (vážky) začal vidět větší, než ve skutečnosti jsou,“ vzpomíná Dan Bárta.

Při svých cestách zbytečně neriskuje, jak ale sám říká, člověk občas udělá chyby z nepozornosti. „Třeba když přebrodí řeku a na druhé straně si všimne cedule, kde ti někdo doporučuje, abys tu řeku zbytečně nebrodil, protože tam může být krokodýl,“ líčí Bárta. „Můj přístup je takový umírněný. Zhynout kvůli koníčku –⁠ to bych musel být Ayrton Senna (automobilový závodník, pozn. red.),“ říká v rozhovoru s Janem Šťastným.

Přijít o hmyz je horší než přijít o ropu

Krom vážek má zpěvák v oblibě brouky, především pak střevlíky a tesaříky, které nazývá dětskou láskou. Zvláště se mu ale líbí tzv. pestřenky. „To je parta, která mě uchvacuje, a říkám si, že kdybych měl ještě aspoň půlku života k tomu celému, co mám teď, tak bych se ně podíval zblízka,“ zamýšlí se v rozhovoru Dan Bárta, podle kterého je povědomí o hmyzu nutností. „Žádné zvíře na světě si nelibuje ve svých parazitech –⁠ proč by měl mít člověk rád komára, to vlastně nemá smysl, ale je dobré vědět, že komár je při své nadprodukci obrovskou potravinovou základnou pro spoustu dalších zvířat, která rádi máme. Vyhubme mouchy a komáry a potom budeme mít smůlu s jakýmkoliv vyhozeným masem a už nikdy neuvidíme vlaštovku,“ vysvětluje.

Používání mucholapek nebo odpuzovačů hmyzu v rámci domácností podle zpěváka není problém. Ten nastává  v případě používání chemie kvůli vyhubení larev komárů přímo ve vodě. „Nikdo se neodváží namodelovat situaci, že hmyz nebude. To by celý udělalo takhle daleko rychleji, než kdybychom přišli o všechnu ropu. Pokud vypadne něco jako hlavní opylovač a hlavní potravinová základna a nejdůležitější rozkladač mrtvé hmoty, tak máme problém veliký,“ zaznívá v rozhovoru.

Tagy: