Rozloučit se s Jelínkem přišla i Bohdalová. Ještě tady mohl být, povzdechla si

Jiřina Bohdalová na pohřbu Rudolfa Jelínka.

Poslední loučení veřejnosti s hercem Rudolfem Jelínkem

Poslední rozloučení s hercem Rudolfem Jelínkem proběhlo v úterý v pražském krematoriu Motol. Nejdříve proběhl veřejný smuteční akt, který byl přístupný fanouškům herce, po něm pak následoval soukromý obřad, kterého se mohli účastnit pouze hercovi nejbližší. Podle informací CNN Prima NEWS smuteční řeč přednesl Jelínkův blízký přítel a bývalý spolužák z DAMU Antonín Hardt a herečka Jiřina Bohdalová. Ta odchod svého blízkého okomentovala stroze: „Mohl tady ještě být.“

První smuteční hosté do Motola dorazili už po půl desáté ráno, mezi nimi byla i vdova Martina Růžičková. Ta pro CNN Prima NEWS sdělila, že se již od rána nemůže ubránit slzám: „Od rána jen bulim, vůbec nevím, jak to zvládnu. Moc se omlouvám, ale nejsem schopná slova.“

ČTĚTE TAKÉ: Herečka Kluková v 83 letech stále pracuje. Senioři to dnes mají s penzí opravdu těžké, říká

Vzdát hold zesnulému herci přišel například herec Igor Bareš s manželkou Antonií Talackovou, Barbora Munzarová či jeho blízký přítel Antonín Hardt. „Nepřišel jsem se rozloučit, přišel jsem mu poděkovat za přátelství, které trvalo nějakých sedmdesát let. Byli jsme přátelé po celý život. Naposledy jsem byl za ním na jeho narozeninách na statku, kde byl se ženou Martinou,“ vysvětloval Hardt redakci CNN Prima NEWS.

Během smutečního obřadu, na který měla přístup veřejnost, se promítaly ukázky z Jelínkových nejslavnějších filmů a zazněly písně, které měl rád. „Rudla měl spoustu fanoušků, lidé ho milovali, proto jsem od začátku měla jasno v tom, že poslední rozloučení musí být přístupné veřejnosti. Myslím, že by si to tak přál a rozhodně si to zaslouží,“ uvedla již dříve pro CNN Prima NEWS vdova Martina Růžičková.

Po veřejném smutečním aktu následoval soukromý obřad, na kterém byla přítomna řada slavných osobností, například herečka Bára Štěpánová, Ivana Andrlová s Olgou Želenskou-Drápalovou, Jaroslav Satoranský či Jan Přeučil. „Poznali jsme se na fakultě a měli jsme spolu krásný vztah. Natočili jsme spolu film Smrt v sedle, kde jsme hráli protivníky. Ohromně jezdil na koni a byl fyzicky připravený. Ke každému záběru přistupoval s velkou profesionalitou, byl to pro mě velký vzor,“ vzpomínal Přeučil na Jelínka.

Jelínek se do povědomí diváků zapsal především svými rolemi v československých filmech a televizních seriálech. Proslavil se jako představitel charakterních postav, které ztvárňoval s autenticitou a hlubokým citem. Nejznámější je jeho role v seriálu Třicet případů majora Zemana, kde ztvárnil postavu majora Hradce. Dále můžeme zmínit také snímky jako Smrt v sedle, Baron Prášil, Atentát či Štěňata.

Od roku 1973 až do roku 2004 působil v činohře Divadla na Vinohradech. Výraznou stopu zanechal také v dabingu. Za své celoživotní mistrovství získal v roce 2020 Cenu Františka Filipovského.

V posledních letech ho trápily zdravotní problémy. Prodělal dvě mozkové mrtvice a léčil se s cukrovkou. Jelínek naposledy vydechl 10. srpna 2024, bylo mu devětaosmdesát let.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Delona jsem pronásledoval, přiznal herec Trávníček. S hvězdou si chtěli prohodit role

Tagy:
Jiřina Bohdalová krematorium Rudolf Jelínek herec rodina pohřeb Motol Antonín Hardt