Zemřel herec a dabér Rudolf Jelínek. Konec jeho života doprovázely spory v rodině

Herec Rudolf Jelínek

Zemřel Rudolf Jelínek

Ve věku 89 let zemřela legenda českého herectví Rudolf Jelínek. V sobotu to oznámila jeho dcera Barbora Hartová s rodinou. Filmový a divadelní herec, který ztvárnil stovky rolí, se prosadil také v dabingu. Na sklonku života bojoval s řadou vážných chorob.

Rudolf Jelínek se narodil v Kutné Hoře jako nejstarší z pěti dětí. Otec byl obchodníkem se smíšeným zbožím, jeho to ale už odmalička táhlo k divadlu. Vystudoval reálné gymnázium a po něm zamířil na vysněnou DAMU. Po absolutoriu nastoupil do Beskydského divadla v Novém Jičíně. Následovalo Divadlo F. X. Šaldy v Liberci a Divadlo S. K. Neumanna, později Divadlo pod Palmovkou v Praze. Od roku 1973 až do roku 2004 působil v činohře Divadla na Vinohradech. Výraznou stopu zanechal také v dabingu. Za svoje celoživotní mistrovství získal v roce 2020 Cenu Františka Filipovského.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dcera herce Petra Kostky založila rodinu a pak odešla za ženou, do které se zamilovala

Vzpomínky na natáčení

Před kamerou se objevil ve více než 150 filmech. Mezi nejznámější patří Smrt v sedle, Baron Prášil, Atentát či Štěňata. Výraznou roli ztvárnil také v seriálu Třicet případů majora Zemana a v samostatném filmu Rukojmí v Bella Vista. Nejraději vzpomínal na natáčení snímku Čestné kolo, dramatizaci povídek Oty Pavla o skutečných osudech předních československých cyklistů, jako byl Jan Veselý či Jan Kubr. „Režíroval to Antonín Moskalyk. Tam jsme najezdili desítky kilometrů v závodním tempu. Dokonce jsem vjížděl na stadion, kde byly v hledišti tisícovky diváků, což byl velmi silný zážitek,“ sděloval během života redaktorovi CNN Prima NEWS.

Zdravotní problémy bral s úsměvem

V posledních letech ho trápily zdravotní problémy. Prodělal dvě mozkové mrtvice a léčil se s cukrovkou. Optimismus a humor však neztrácel. „Zdraví je přiměřené mému věku. Mojí manželce říkám, že v Thomayerově nemocnici jednou budeme mít trvalé bydliště, protože jsme tam oba dost častými hosty. Já se svými zdravotními problémy, ona zase s úrazy po pádech z koní,“ prohlašoval s úsměvem.

Po smrti manželky si vzal žokejku

Jeho první manželkou byla herečka Jarmila Hlavatá, s níž měl dvě děti. Druhou pak o téměř 30 let mladší dostihová trenérka a žokejka Martina Růžičková. Jejich seznámení by vydalo na román. „Předtím, než jsem odjel na Kubu natáčet seriál Třicet případů majora Zemana, jsem si potřeboval obnovit své jezdecké návyky a zašel do Chuchle. Martině tehdy bylo třináct a byla tam pečená vařená. Tam jsme se viděli poprvé. Já ji tedy tenkrát spíše přehlížel, bylo to ještě dítě. Naše cesty se znovu sešly v době, kdy jsem ovdověl. Pozval jsem ji na naše představení do divadla a bylo to,“ líčil Rudolf Jelínek redaktorovi CNN Prima NEWS.

Spory v rodině

V polovině letošního června Jelínkova manželka Martina Růžičková v rozhovoru pro Blesk uvedla, že nesouhlasí s tím, aby se o Rudolfa staraly jeho děti. I pro další média poté uvedla, že je přesvědčena, že děti si k sobě tatínka převezly protiprávně. Dokonce se obrátila na policii kvůli únosu. „Na tátu si celé roky ani nevzpomněly. Syn za ním přijel akorát na Vánoce, dal mu dárek, snědl chlebíčky a odjel. Tvrdí, že jsem se o Rudlu nestarala. Každý, kdo mě zná, ví, jaká je pravda,“ řekla tehdy pro web Prima Ženy.

Podle Jelínkových dětí šlo ale o lživé nařčení. „Reagujeme stručně na lživá tvrzení paní Růžičkové ohledně údajného únosu jejího manžela. Já i můj bratr a s námi celé rodiny nemohli již tolerovat zanedbávání péče o našeho tátu. Když už byla situace neúnosná, podali jsme příslušné návrhy k soudu a čekáme na zahájení soudního řízení,“ uvedly již dříve Jelínkovy děti v prohlášení, které zaslaly do redakce CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidé mi zesnulého bratra denně připomínají, přiznal herec Michal Dlouhý. Snaží se mu vyrovnat

Tagy:
nemoc smrt rodina manželka společnost cukrovka manželství divadlo Kutná Hora Liberec herec děti celebrity hodnoty Divadlo pod Palmovkou Rudolf Jelínek Nový Jičín příčina smrti mozková mrtvice Divadelní fakulta Akademie múzických umění Martina Růžičková Beskydské divadlo umění a zábava umění, kultura, zábava a média smrt a umírání společenská rubrika