Rozsáhlý zásah proti italské mafii 'Ndrangheta. Do akce vyrazili Němci i další evropské země

Německá policie v několika spolkových zemích provádí rozsáhlý zásah proti italské mafii 'Ndranghetě. Kriminalisté uvedli, že razie se konají i v dalších evropských zemích a že akci koordinují evropská policejní služba Europol a unijní agentura pro justiční spolupráci Eurojust.

Zátah je podle německé policie zaměřen proti italskému organizovanému zločinu, konkrétně proti vůdcům a členům 'Ndranghety. „Obviněným je mimo jiné připisováno praní špinavých peněz, daňové úniky, podvody a také pašování drog,“ uvedla německá policie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KOMENTÁŘ: Tunel na veřejné zdravotní pojištění? Cizinci v rukou mafie mohou rozvrátit systém

Jen v Německu se do rozsáhlé operace zapojily stovky policistů, kteří prohledávají desítky objektů. V Německu se zásah soustředil na spolkové země Bavorsko, Severní Porýní-Vestfálsko, Porýní-Falc a Sársko. Obdobné kroky podnikli i policisté v Belgii, Francii, Itálii, Portugalsku a Španělsku.

'Ndrangheta je považována za jednu z největších, nejmocnějších a nejrozšířenějších zločineckých organizací na světě. Její příjmy plynou zejména z obchodu s drogami, vedle toho ale obchoduje také se zbraněmi a vydělává i prostřednictvím korupce a praní špinavých peněz. Její roční obrat se odhaduje na 50 až 100 miliard eur (až 2,4 bilionu korun).

Tagy: