KOMENTÁŘ: Tunel na veřejné zdravotní pojištění? Cizinci v rukou mafie mohou rozvrátit systém

Ve Sněmovně tiká časovaná bomba. Senátoři zaslali poslancům návrh zákona, po jehož schválení hrozí, že desetitisíce cizinců s dlouhodobým pobytem nebudou mít řádné zdravotní pojištění. Ale pouze cestovní, které nekryje třeba delší dobyt v nemocnici, či nákladnou operaci. Jde o sociální a morální hazard. Vzniknou dluhy, které se nakonec zaplatí z veřejných peněz. Vydělají některé pojišťovny a ruskojazyčné mafie. S těmito dopady systém fungoval do roku 2021, než byl změněn. Proč ho někdo zase vrací do hry?

Představte si, že jste cizí státní příslušník bez zaměstnaneckého poměru, takže si musíte sám platit zdravotní pojistku. Bez ní nemůžete získat povolení k dlouhodobému pobytu, případně o něj přijdete. Ta podmínka je logická. Česko jako civilizovaná země neodmítá lékařskou pomoc potřebným. Pokud ale nejste řádně pojištěni a máte třeba jen komerční cestovní pojistku, tak z té se vám dražší péče nezaplatí. Musíte sáhnout do své kapsy. Když vám chybí potřebné statisíce či miliony, zůstanete v nemocnici či u lékaře dlužen.

Byznys pro ruskojazyčné překupníky

Je samozřejmě krajně obtížné vymáhat takové dluhy po cizincích. Takže nakonec se zaplatí z veřejného systému. Přesně to se dělo mezi lety 2006–2021, kdy se umožnilo, aby kromě Všeobecné zdravotní pojišťovny, respektive její dceřinné společnosti, pojišťovaly cizince i komerční pojišťovny. Což vedlo k mnoha zdokumentovaným podvodům. Trh ovládli ruskojazyční překupníci. Roční pojistka se dala získat i za 6000 korun. Každého napadne, že z toho nelze pokrýt lékařskou péči. Také že ne. Proto vznikaly dluhy.

ČTĚTE TAKÉ: Pražský radní označil Vietnamce za rákosníky, sklidil bouři

Pro srovnání, minimální částka, kterou musí za zdravotní pojištění odvést český živnostník, činí nyní 28 716 Kč, což mnozí politici kritizují a požadují razantní zvýšení. Pojistka za pár tisíc je na první pohled ekonomický nesmysl. Jenomže ono se to někomu vyplácelo. Komerční pojišťovny tvrdí, že jde o trh o velikosti 800 milionů ročně. Což je ovšem zisk pro ně a o ten se rozdělí s mafiány, kteří prodávali tyto pojistky cizincům s až 80% provizí. Nám ostatním zůstanou jen ty dluhy.

Tento systém odporuje i předpisům EU, cizinci s dlouhodobým pobytem mají mít dle nich zajištěnu lékařskou péči na úrovni obdobné veřejnému zdravotnímu pojištění. Ale například ukrajinští dělníci měli příkaz komerční pojištění v případě úrazu lékařům vůbec neukazovat. Šlo jen o „kartičku“ kvůli kontrole cizineckou policií. Nemocnice je automaticky braly jako osoby bez pojištění a léčily na dluh. Vše eskalovalo za epidemie. Soukromé pojišťovny odmítaly proplácet cizincům očkování, testování i postcovidovou péči.

Kromě dluhů tak vznikalo i velké zdravotní riziko. Proto se za vlády Andreje Babiše v srpnu 2021 přijala novela, která vrátila monopol na pojištění dlouhodobě žijících cizinců do rukou Pojišťovny VZP (PVZP), a to na pět let. Na jeho základě mají cizinci komplexní zdravotní pojištění, které je rozsahem stejné jako veřejné pojištění a v průměru za něj zaplatí 22 038 Kč za rok. Situace ve zdravotnictví se uklidnila. Ne však mezi lobbisty a ruskojazyčnými mafiemi, kde naopak zavládla panika.

Proti senátní novele jsou všichni kromě ODS

Odpůrci novely kritizují monopol PVZP. Což však u zdravotního pojištění není neobvyklé. Třeba zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání mohou desítky let sjednávat pouze Kooperativa a Generali, a to nikdo nerozporuje. Přesto s tímto hlavním argumentem navrhl senátor Tomáš Jirsa (ODS) novelu, jež opět otevírá trh komerčním pojišťovnám. S nimi by se na něj vrátily i ruskojazyčné mafie. Ty také už od dubna 2022 inzerují, že zase začnou nabízet pojistky.

Jaká je momentálně situace? Od března loňského roku leží senátní novela ve Sněmovně. Poslancům se do jejího schvalování moc nechce, a není divu, vzhledem ke všem problémům, které by způsobila. Obavy z možných následků jsou v tomto případě dokonce silnější, než odpor k Babišovi. Při projednávání na garančním zdravotním výboru v polovině dubna se proti ní postavili i příslušníci koalice, s výjimkou ODS. Drtivou většinou hlasů tak bylo schváleno usnesení doporučující plénu její zamítnutí.

Co je horší? Monopol veřejné pojišťovny, nebo otevření trhu komerčním pojistkám, které nekryjí zdravotní rizika a přinášejí nekalé praktiky? Ve skutečnosti existuje snadné a elegantní řešení.

Desetitisíce Ukrajinců bez řádného pojištění?

Poslanec Jan Kuchař (STAN) přišel s pozměňovacím návrhem, který ruší monopol a otevírá trh, ovšem jen zdravotním pojišťovnám, kterých nyní máme sedm. Ty už mají smlouvy s lékaři, nemocnicemi a dalšími zdravotnickými zařízeními. Což znemožní vydávání podvodných, podfinancovaných pojistek a řádění mafií.

Jak souboj ve Sněmovně dopadne? Pokud zvítězí původní senátní novela, tak se reálně může stát, že desítky tisíc ukrajinských uprchlíků zůstanou bez řádného zdravotního pojištění, v rukách překupníků, kteří jim lacino nabídnou falešnou jistotu. Následně mohou vznikat stamiliónové dluhy, jež se budou muset uhradit z veřejného zdravotního pojištění. To způsobí hromadu zlé krve, růst extremistických nálad a nenávisti, zejména k Ukrajincům. Opravdu o tohle vláda stojí? Chce mít příště Václavák plný demonstrantů až dolů?

Tagy: