Velká voda trápí Moravu. Nejhorší situace je na Hodonínsku, hasiči mají plné ruce práce

Skalica, Sudoměřice, Petrov. To je jen částečný výčet obcí, které ve středu zaplavila voda z vydatných dešťů. Plné ruce práce s odklízením a přečerpáváním měli nejen místní, ale i hasiči.

„V souvislosti s vydatnými dešti jsme zasahovali u více jak třiceti událostí s tím, že přibližně polovina spadá na Hodonínsko. Tam jsme především odčerpávali vodu ze zatopených prostor,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

PŘEČTĚTE SI PŘEDPOVĚĎ NA DALŠÍ DNY: Mrtví, nezvěstní a tisíce evakuovaných. Povodně v Itálii předčily nejhorší očekávání

Za potíže v obcích v okolí Baťova kanálu prý možná můžou stavidla ve slovenské Skalici. Ty se nepodařilo včas otevřít a ze Skalického přístavu bylo tak rázem Skalické jezero. „Tohle jsem ještě nezažil, a to jsem tady už sedmnáct let. Kdyby se dřív otevřela stavidla, tak by určitě nebyla tak vysoká hladina, ale kanál by se vylil, to je pravda,“ upřesnil průvodce přístavu Marián Tongeľ.

V Petrově nedělal vrásky místním jen Baťův kanál, ale i potok Radějovka. Ten se vylil a zaplavil jednu z ulic. Proud vody pak kompletně zatopil jeden z domů. „V roce 1997 možná ano, ale takto to vidím poprvé, že by tu bylo tolik vody,“ popsal místní. „Jednotky přejížděly od jedné události ke druhé, a to především v Petrově a Sudoměřicích. Tam se jednalo o částečně zatopenou halu a také několik rodinných domů,“ uzavřel Mikoška.

Podle předpovědí by mělo pršet i v následujících dnech. Na některých místech v republice tak povodňová výstraha přetrvává.

Tagy: