Mrtví, nezvěstní a tisíce evakuovaných. Povodně v Itálii předčily nejhorší očekávání

Chmurné předpovědi meteorologů se naplnily – italské prázdninové regiony sužují bleskové záplavy. Lijáky zasáhly také Imolu, dějiště závodu formule 1. Víkendový závod byl kvůli tomu odvolán. Nejhorší situace panuje v oblastech Emilia-Romagna a Marche. Problémy hlásí také Chorvatsko a Rakousko.

Situace v regionu Emilia-Romagna je stále dramatičtější, informuje deník Corriere della Serra. Oblast sužují vytrvalé lijáky a během noci na středu byly zaplaveny mnohé obce a města od Ceseny po Faenzu, od Riccione po Lugo. Úřady vyzývají obyvatele, aby se snažili dostat do vyšších pater domů. Mnozí utíkají na střechy domů, odkud je zachraňují vrtulníky. Zatím bylo evakuováno na pět tisíc osob.

„Situace je dramatická v mnoha částech regionu Emilia-Romagna,“ řekl předseda regionální vlády Stefano Bonaccini. Podle něj „skutečnost předčila nejhorší očekávání“.

ČTĚTE TAKÉ: Bleskové povodně, sesuvy půdy a bláto. Deseti evropským zemím hrozí dva týdny vydatný déšť

Italská civilní ochrana nařídila evakuaci automobilového okruhu Autodromo Enzo e Dino Ferrari v Imole, kde formule 1 jezdí Velkou cenu Emilia Romagna. O víkendu se zde měl uskutečnit šestý díl mistrovství světa, ale kvůli záplavám byl zrušen. Vedení seriálu to oznámilo na Twitteru.

Počet obětí záplav v italském regionu Emilia-Romagna, který se nachází v severovýchodní části země, se během dne zvýšil na devět. Informují o tom italská média. Kvůli záplavám, které trvají od úterka, místní úřady rovněž preventivně evakuovaly několik tisíc osob, další desítky tisíc lidí zůstaly bez elektřiny a signálu mobilní telefonní sítě. V části regionu zůstane situace kritická i ve čtvrtek.

Poslední nalezenou obětí záplav je muž, který spadl do studny a utopil se, když se z ní snažil přečerpat vodu, píší média.

Podle posledních informací se vylilo z koryt na 20 řek a jiných vodních toků a záplavy se dotkly 35 obcí. Podle ministra civilní ochrany Nella Musumeciho na některých místech v regionu naměřili za posledních 36 hodin tolik srážek, kolik obvykle spadne za šest měsíců.

Evakuovány byly tisíce lidí. Starosta Forlì uvedl, že je to „nejhorší situace, jakou kdy zažil“. Riccione je prakticky pod vodou. V provincii Bologna se také rozlévá řeka Sillaro. Lidé z obcí Faenza, Ravenna či Cesena mezitím žádají na sociálních sítích o pomoc, protože jejich domovy jsou zaplavené vodou, jak dokazují fotky a videa. Kvůli výlukám a zpožděním byla na mnoha úsecích přerušena železniční doprava.

Déšť ale neustává. Meteorologové uvedli, že za pouhých 24 hodin napršelo 130 mm srážek a předpověď rozhodně nevypadá dobře. V regionu Emilia-Romagna nadále hrozí bouřky, záplavy a sesuvy půdy.

Záplavy v Chorvatsku a Rakousku

Zaplaveno bylo také několik menších měst v Chorvatsku, píše deník Bild. Postiženy jsou oblasti kolem Zadaru, obcí Hrvatska Kostajnica, Karlovac a Duga Resa. Na některých místech voda podle médií stoupá až o pět centimetrů za hodinu.

Také v Rakousku silný déšť rozvodnil řeky. Povodně hlásí některé oblasti Štýrska, Korutany zase sesuvy půdy. Do středečního večera se očekává až 60 litrů srážek na metr čtvereční. Výstraha před povodněmi nyní platí také pro Vídeň, kde už napršelo tolik, jako je průměr za celý květen.

Tagy: