Na Česko se žene vydatný déšť, hrozí i povodně. Podívejte se, kde platí zpřísněná výstraha

Vydatný déšť, který v úterý zasáhne východní část České republiky, rozvodní řeky. V povodí Dyje, Jihlavy a Třebůvky může být podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) až 2. povodňový stupeň. Nejvyšší výšky by hladiny řek měly dosáhnout během středy, v povodí Lužnice na jihu Čech až ve čtvrtek.

„Hrozí vzestupy hladin řek, kdy se voda ještě nevylévá z břehů. Existuje možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Je třeba se připravit na možnost vzniku povodně. Doporučujeme sledovat vývoj situace a jeho prognózu a vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí a pohybu v korytě toku,“ uvádějí meteorologové k výstraze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: RADAR: Česko zasáhne vydatný déšť, v noci i sníh. Podívejte se, zda platí výstraha i u vás

Situaci nejen ve vašem kraji sledujte skrze radar:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.

Povodňovou pohotovost kvůli očekávanému rozvodnění řek vydali meteorologové pro oblasti Moravské Třebové, Jihlavy, Třebíče a Mohelnice. Pro další regiony zasažené vydatnými srážkami platí do čtvrtka povodňová bdělost, s výjimkou pěti krajů – Prahy, Karlovarského, Plzeňského, Ústeckého a Libereckého.

Ve východní polovině Česka může od úterní odpoledne do středečního poledne napršet kolem 40 milimetrů srážek za 12 hodin. Nejvydatněji bude pršet v Jeseníkách a Beskydech, kde může za 24 hodin spadnout na 60 milimetrů srážek, uvedli meteorologové. Jejich upozornění před vydatnými srážkami platí ale i pro východ Jihočeského a Královéhradeckého kraje a celou Vysočinu, Pardubický, Olomoucký, Zlínský, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj.

Tagy: