Hvězdný ruský běžkař vybouchl. Soupeře praštil holí, pak do něj v cíli najel

S obřím náskokem vede Světový pohár v běžeckém lyžování. To, co Alexandr Bolšunov převedl v závěru štafety ve finském Lahti, však mělo k chování vítěze velmi daleko. S Finem Jonim Mäkim se v posledních desítkách metrů rval o druhou pozici, a když ho domácí závodník takzvaně zavřel, Rus vypěnil. Ještě za jízdy se po soupeři ohnal hůlkou a v prostoru cíle do něj zajel skluzem.

Těžko nesl to, že ho Mäki drzým pohybem odsunul na druhé místo, svým řáděním ale kompletně odpálil veškerou snahu svých tří kolegů. Po incidentu byla elitní ruská štafeta s finišmanem Bolšunovem diskvalifikována.

Závěrečné metry často přinášejí nemilosrdné bitvy, které se neobejdou bez fyzického kontaktu. 24letý Bolšunov si v rovince před cílem v Lahti držel pravou stopu, Joni Mäki se po levé ruce ruského běžkaře rval dopředu. Pak lehce zakřižoval Bolšunovi cestu, což suveréna letošní sezony rozhodilo a jen těžko to nesl.

Rezignoval tak na další snahu a praštil Fina holí do zad. Ten však nijak nereagoval, jen pokojně projel cílovou čarou. K Mäkimu se ihned seběhli kolegové, kteří se chtěli radovat ze zisku stříbrné medaile ze závodu na 4 x 7,5 kilometru. Jenže Bolšunov ze sebe ještě nedostal veškerou frustraci, a tak si v cíli vyhlédl Mäkiho a ostrou atakou mu podrazil nohy.

Bolšunov byl z výsledkové listiny kompletně vyškrtnut o 15 minut později, kdy komisaři přezkoumali záběry, společně s Alexejem Červotkinem, Jevgenijem Bělovem a Denisem Spicovem. Na bronzovou pozici se posunula jiná ruská čtveřice – Ilja Semikov, Ivan Jakimuškin, Andrej Melničenko a Sergej Usťugov. Finům navzdory kontroverznímu manévru druhé místo zůstalo.

Mäki odnesl zlobu čtyřnásobného olympijského medailisty z jihokorejského Pchjongčchangu pohmožděnou pravou rukou. Iivo Niskanen, jenž jel za Finsko třetí úsek, vtipkoval, že by si měl jeho kolega pro příští závod raději nasadit helmu.

Trenér ruské reprezentace Jegor Sorin svého svěřence nijak zvlášť nehanil. „Saša jel očividně pravou stranou a Fin se tam začal přesouvat, dvakrát se srazili lyžemi a v Sašovi to bouchlo. Ten incident v cíli je samozřejmě něco jiného, ale za chování Mäkiho na trati měli být diskvalifikováni Finové,“ dodal.

Bolšunov ovládl celý Světový pohár v minulé sezoně a v té letošní má směle našlápnuto k obhajobě. Lyžařský seriál vede s 1 391 body, druhý Ivan Jakimuškin má ztrátu 716 bodů. Kromě čtyř olympijských medailí vlastní Bolšunov také stejný počet cenných kovů z mistrovství světa v roce 2019, které se konalo v rakouském Seefeldu.

Tagy:
lyžování Finsko sport Světový pohár běh na lyžích Lahti Alexandr Bolšunov Joni Mäki