Ruské bombardéry jsou připraveny poblíž hranice s Ukrajinou, ukázaly snímky

Nové satelitní snímky společnosti Maxar Technologies ukazují, že Rusko zvyšuje svou vojenskou přítomnost poblíž hranice s Ukrajinou. Na letecké základně u města Morozovsk, jen 160 kilometrů od ukrajinského území, na ranveji vyčkává 15 supersonických bombardérů.

Na satelitních fotografiích z ruské letecké základny jsou rozeznatelné nadzvukové bombardéry Suchoj Su-34. Snímky dokládají další vojenskou aktivitu Ruska, která znepokojuje pozorovatele stupňujícího se napětí mezi Kyjevem a Moskvou.

Na materiálech firmy Maxar Technologies, které ukazují pozice Ruska z konce března, letouny k vidění nejsou, pravděpodobně tedy na leteckou základnu přilétly až v poslední době.

Podle šéfa diplomacie Evropské unie Josepa Borella mělo Rusko přemístit na stanoviště podél ukrajinské hranice již na 150 tisíc vojáků. Jiné satelitní snímky z konce března odhalily vojenskou základnu poblíž města Voroněž, z níž podle kritiků nemůže Rusko chtít podporovat separatisty v oblasti Donbasu, ale jedině zaútočit na svrchované ukrajinské území.

Ruská vojenská mobilizace poblíž hranice s Ukrajinou je největší od roku 2014, kdy došlo k anexi Krymu. Kreml tvrdí, že pouze testuje připravenost svých vojsk a že se jedná o odpověď na provokaci ze strany NATO. Trvá na tom, že svou vojenskou aktivitou nikoho neohrožuje.

Rusko také oznámilo, že nyní dominuje ve vzdušném prostoru nad částmi Krymského poloostrova a do Černého moře přesunulo na 20 vojenských plavidel. Podporu Ukrajiny v oblasti Černého moře přislíbilo Spojené království, které by tam v květnu mělo vyslat dvě plavidla.

Rusko odřízlo Ukrajinu od moře

Satelity Maxaru zaznamenaly zvýšenou aktivitu ruské strany na celkem patnácti lokacích, což je více, než se původně předpokládalo. Generál letectva Spojených států amerických Philip Breedlove deníku Wall Street Journal řekl, že se tak Rusko připravuje na převzetí nadvlády v leteckém prostoru nad potenciálním bojištěm a na podporu pozemních jednotek.

Minulý týden Kreml zablokoval strategicky významný Kerčský průliv a ruská plavidla se rozestavěla do takových pozic, aby Ukrajinu na jihovýchodním pobřeží odřízly od přístupu k moři. Cizí vojenská plavidla včetně těch ukrajinských mají na šest měsíců zakázán vstup z Černého do Azovského moře.

Tagy: