Rusko je stále schopno efektivně válčit. Ukrajinci nesmí udělat chybu, míní generál Šedivý

Rusko je ještě pořád schopno velmi efektivně válčit. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Český generál popsal současný konflikt na Ukrajině jako boj kvantity (Ruska) s kvalitou (Ukrajinou).

„Rusko na tom není tak špatně, jak se někdy prezentuje. A to zejména z hlediska počtu vojáků, které jsou Rusové schopni nasadit. Že měli velké ztráty, je bezesporu pravda, ale možnost, kde mobilizovat ještě další tisíce a tisíce vojáků, jednoduše existuje. Zdá se, že se Rusku podařilo alespoň částečně konsolidovat obranný průmysl, který přechází na skutečnou válečnou výrobu. Rusko je ještě pořád schopno velmi efektivně válčit,“ řekl Šedivý ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drtivých pět měsíců války. Rusko během nich přišlo o 100 tisíc mužů, odhadl Bílý dům

Podle něj lze současný konflikt popsat jako boj kvantity (Ruska) s kvalitou (Ukrajinou). „Ukrajinci jsou schopni díky kvalitnějším zbraním eliminovat kvantitativní převahu Rusů. Nesmí ale udělat žádnou chybu. Pokud ji udělají – například v plánování nebo v nasazení nových moderních zbraní ze Západu v plánované protiofenzivě, tak pro ně bude velmi těžké znovu nastartovat,“ dodal.

Podívejte se na celý rozhovor s generálem Jiřím Šedivým a politickým geografem Vladimírem Baarem. Experti se zabývali mimo jiné i posledními výroky prezidenta Petra Pavla v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Tagy: