Rusko použilo v Mariupolu chemické zbraně, tvrdí Azov. Lidé mají dýchací potíže

Ruské tanky v ulicích Mariupolu

Vývoj bojů na Ukrajině (11. 4. 2022)

Ruská armáda v pondělí v Mariupolu použila blíže neupřesněnou chemickou zbraň. Oznámil to pluk Azov, který obklíčené město na jihovýchodě Ukrajiny brání. Ukrajinské úřady informaci dosud nepotvrdily, média nicméně v průběhu dne varovala, že proruští separatisté chemický útok zvažují.

„Ruská okupační vojska použila proti ukrajinským vojákům a civilistům ve městě Mariupol jedovatou látku neznámého původu, kterou shodila z nepřátelského bezpilotního letounu,“ uvedl pluk Azov na komunikační platformě Telegram. Oběti chemického útoku mají podle něj potíže s dýcháním a pohybem.

Ukrajinská veřejnoprávní televize Suspilne připomíná, že zpráva není potvrzená z oficiálních zdrojů. Ukrajinská armáda nicméně dříve uváděla, že pravděpodobnost ruského útoku chemickými zbraněmi je „velmi vysoká“.

Mariupol je v ruském obležení už více než 40 dní a město je zdevastované ruským ostřelováním. Podle starosty zde v důsledku ruského ostřelování zemřelo nejméně 10 000 civilistů.

Ukrajinská agentura Unian v pondělí odpoledne napsala, že mluvčí ministerstva obrany samozvané Doněcké lidové republiky Eduard Basurin řekl, že separatisté zvažují chemický útok na metalurgický závod Azovstal, v němž jsou ukrajinští vojáci. Basurin podle Unian prohlásil, že nemá smysl zaútočit na opevnění Azovstal tradičním způsobem a že je třeba se „obrátit na chemické jednotky“.

Tagy: