Reportér z Žitomiru: Ukrajinci evidují v okolí Kyjeva 6 tisíc zločinů, prokuratura nestíhá

Žitomir po bombardování, 10. března

Hrozí nový pokus dobýt Kyjev?

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu přišlo o život v Kyjevské oblasti nejméně 1220 civilistů. Zaznamenáno bylo téměř šest tisíc zločinů. Ukrajinská prokuratura však stíhá jen zlomek z nich. S objasněním válečných zločinů pomohou Ukrajině zahraniční týmy například z Francie nebo Slovenska. Nejtěžší bude podle reportéra CNN Prima NEWS Patrika Kaizra dostat odpovědné osoby před soud.

Po teroru v Buči a dalších městech na Ukrajině se čím dál častěji hovoří o tom, že je nutné potrestat viníky masakrů. Podle reportéra Patrika Kaizra to ale nebude tak jednoduché. „V tuto chvíli bylo jen v Kyjevské oblasti zaznamenáno 1220 úmrtí civilistů a téměř 6000 trestných činů. Ukrajinská prokuratura v souvislosti s válečnými zločiny stíhá jen 500 lidí. Bude velmi těžké nikoliv prokázat nebo ztotožnit pachatele jednotlivých trestních činů, ale dostat je před soud,“ přiblížil Kaizr, který situaci na Ukrajině sleduje z Žitomiru.

„S objasněním válečných zločinů Ukrajině pomohou zahraniční týmy. V pondělí přijeli do Lvova francouzští policisté, kteří by měli pomoci identifikovat těla z hromadných hrobů. Svou pomoc přislíbilo také Slovensko,“ sdělil válečný reportér.

Začátkem nového týdne se navíc objevily obavy, že by se Rusové mohli znovu pokusit zaútočit na Kyjev. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov v pondělí poodhalil mapy, které měl dostat od ruského velení. Má v nich být zaznamenaný plán útoku na Ukrajinu bod po bodu, včetně strategie, jak dobýt hlavní město. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko má údajně informace o tom, že nový útok na ukrajinskou metropoli by mohl začít do dvou dnů.

„Kromě zmíněných Kličkových slov tomu nasvědčuje také pondělní prohlášení ukrajinského ministerstva obrany. Ráno totiž přišlo s tím, že Rusové zvýšili monitorování ukrajinských vojsk ze vzduchu nad Izjumem. To znamená, že monitorují jejich pohyb na zemi, což je jeden z důkazů, který podporuje vyjádření Vitalije Klička. Podle starosty by navíc tentokrát Kyjev čelil útoku nikoliv ze severu od běloruské a ruské hranice, ale z východu od Luhanské oblasti,“ poznamenal Kaizr.

Tagy: