Rusko přišlo o dalšího miliardáře. Bývalý sovětský šampion v cyklistice se zřekl občanství

Miliardář Igor Makarov se zřekl ruského občanství. Je to šestý člověk ze seznamu největších boháčů, který se od vypuknutí války Ruska proti Ukrajině zřekl ruského občanství, uvedla ruská redakce BBC s odvoláním na miliardářův profil na webu amerického časopisu Forbes. Makarov, který má ještě kyperské občanství, tuto informaci nekomentoval.

Makarovův majetek časopis odhadl na 2,2 miliardy dolarů (asi 48 miliard Kč), což mu v letošním žebříčku nejbohatších Rusů podle Forbesu stačilo na 57. příčku.

Makarovova společnost Itera na konci 90. let minulého století prodávala zemní plyn z Turkmenistánu. V roce 2012 vytvořila společný podnik s ruskou ropnou společností Rosněfť a o rok později Rosněfť vykoupila podíl partnera za 2,9 miliardy dolarů, z čehož 1,8 miliardy připadlo Makarovovi.

ČTĚTE TAKÉ: Záhadná smrt dalšího ruského oligarchy. Funkcionář ze Sibiře měl v cele spáchat sebevraždu

Austrálie, Británie, Kanada a Nový Zéland po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu uvalily na Makarova sankce, uvedla také BBC. Makarov, který býval jako cyklista sovětským šampionem a reprezentantem, je čestným předsedou ruské cyklistické federace.

Tagy: