Není pravda, že nedostáváme žádný ruský plyn. Nechápu, proč se to zamlčuje, diví se expert

Plynovody v německém Werne

Rusko zastavilo dodávky plynu do Evropy. Ta má sice plné zásobníky, ale nejsou bezedné. Už tak vysoké ceny energií by tak podle expertů mohly ještě stoupnout. Energetický konzultant v plynárenství Vratislav Ludvík ale další dramatický nárůst cen neočekává. Podle něj také není pravda, že by k nám nešel vůbec žádný ruský plyn, neboť stále funguje bývalý tranzitní plynovod vedoucí přes Ukrajinu a Slovensko.

Generální sekretář pražské energetické burzy David Kučera uvedl, že energie do konce roku zdraží ještě o 100 procent. „Záleží, na jaké ceny se díváme. Jestli sledujeme burzu, nebo ceny pro konečné zákazníky. Odhadovat ceny na burze je těžké, mohou stoupnout i o více procent, ale také nemusí,“ míní ekonom Petr Bartoň.

Energetický konzultant v plynárenství Vratislav Ludvík ale další vysoký nárůst cen nečeká. „Co se týče dodávek plynu z Ruska, není pravda, že by k nám žádný nešel. Nechápu, proč se zamlčuje funkce bývalého tranzitního plynovodu, který k nám jde přes Ukrajinu a Slovensko a plyn normálně dodává. Nemyslím si, že by zastavení plynu bylo úplné,“ řekl Ludvík.

Pokud jde o burzu, vykazuje Gazprom podle Ludvíka zvláštní zisky. „Jako by Gazprom prodával více plynu, než vykazuje. Domnívám se, že je to ruská hra na burze. Vypadá to jako prodej plynu pod cizí vlajkou. Deklaruje se plyn z Afriky, ale přitom jde o ruský plyn,“ podotkl Ludvík s tím, že sice nemá důkazy, ale že jde o velmi pravděpodobné vysvětlení.

Podle Ludvíka k výraznému zdražení plynu už nedojde. „Objem ruského plynu v dodávkách pro Evropu dramaticky klesá, Putin překročil červenou hranici, ta množství jsou tak malá, že už jsou nahraditelná LNG jednoduchým způsobem. V této chvíli Putin přišel o 400 miliard eur,“ uvedl Ludvík.

Tagy: