Rusko se řídí mapami ze 70. let. I proto na východě Ukrajiny postupuje pomalu

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského chtějí ruská vojska na Donbase oblast zcela zničit a vylidnit. Západní představitelé uvedli, že nepřátelská armáda postupuje na dotčeném území pomalu, a to i kvůli zastaralým mapám ze 70. let. Tím pádem míjejí své cíle a ohrožují více civilistů.

Britský Daily Mail píše, že ruská vojska postupují na východě Ukrajiny „hlemýždím tempem“. Na zpomaleném obsazovaní území se má podílet celkem bizarní fakt. Velitelé armády Vladimira Putina totiž mají k dispozici mapy ze 70. let minulého století, jak uvedli západní představitelé.

Cíle, které by Rusové rádi zničili, se na zastaralých plánech nenachází, protože vyrostly v posledních dekádách. Často tedy pouze hádají, že pálí správně, což představuje značné nebezpečí pro běžné občany. I kvůli tomu se posouvají o pouhých 800 metrů za den, čímž zaostávají za předpoklady.

Ruským vojskům nijak nepomáhá ani to, že mají k dispozici zbraně náchylné k selhání. Web Evening Standard informuje, že ruské jednotky útočí především na „pevné“ cíle než na pohyblivé. Za tento fakt do určité míry může to, že Rusové selhávají při zničení protivzdušné obrany.

Vladimir Putin chce údajně dosáhnout určité formy vítězství na Donbasu do 9. května. Tento den je klíčovým datem v ruském kalendáři, protože představuje kapitulaci nacistů ve druhé světové válce a každoroční přehlídku na Rudém náměstí v Moskvě.

„Cíle a vojenské schopností Rusů se stále více oddělují – realita na místě neodpovídá politické rétorice přicházející z Kremlu,“ řekl nejmenovaný politický představitel Západu.

Ministryně zahraničí Velké Británie Liz Trussová v sobotu uvedla, že země vyšle experty na válečné zločiny, aby vyšetřovali brutality, které se na Ukrajině odehrály a odehrávají. V týmu budou i odborníci na sexuální násilí.

Tagy: