Rusko provedlo velký vzdušný útok na ukrajinské elektrárny. Výbuchy zněly i poblíž Slovenska

Rusko v noci na středu podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, použilo při něm řízené střely a drony. Kyjev a řada oblastí hlásí výbuchy, uvedl web RBK-Ukrajina s odvoláním na armádu a místní úřady. Ukrajinský ministr energetiky Harman Haluščenko uvedl, že cílem byla opět ukrajinská energetická infrastruktura. Během útoku došlo k poškození tří tepelných elektráren, uvedl jejich provozovatel, firma DTEK. Noc podnik označil za mimořádně těžkou pro energetický sektor.

„Byla napadena zařízení na výrobu a přenos elektřiny v Poltavské, Kirovohradské, Záporožské, Lvovské, Ivano-Frankivské a Vinnycké oblasti," uvedl Haluščenko v prohlášení, které zveřejnilo jeho ministerstvo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinu i přes válku navštěvují miliony turistů, mezi nimi i Češi. Kde je nejbezpečněji?

„Následky se objasňují. Energetici již pracují na jejich odstranění,“ dodal s tím, že lidé by měli šetřit elektřinou.

Web RBK-Ukrajina dříve s odkazem na místní úřady i vojenské činitele uvedl, že výbuchy se ozývaly v Kyjevě, ve Lvovské, která se nachází u slovenských hranic, a Ivano-Frankivské oblasti na západě země a rovněž v Charkovské, Poltavské a Záporožské oblasti. Není však jasné, co je způsobilo ani zda exploze způsobily nějaké škody. „V hlavním městě pracuje protivzdušná obrana. Zůstaňte v krytech, dokud nálet neskončí,“ uvedla kyjevská vojenská správa.

Poplach byl podle deníku Ukrajinska pravda v noci na středu vyhlášen ve všech ukrajinských oblastech. Ukrajinské letectvo uvedlo, že řada Ruskem vypuštěných střel s plochou dráhou letu nad ukrajinským územím měnila směr.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kyjev chce do vlasti dostat Ukrajince v branném věku. Omezil vydávání pasů v zahraničí

Tagy:
válka Ukrajina Rusko Kyjev protivzdušná obrana Ukrajinska pravda