Ukrajinu i přes válku navštěvují miliony turistů, mezi nimi i Češi. Kde je nejbezpečněji?

I přes probíhající válku loni navštívilo Ukrajinu téměř 2,5 milionu turistů a ani letos jich podle webu Visit Ukraine neubývá. Nejvíce do země míří Moldavané, Rumuni a Poláci, přidávají se ale i Češi. Kvůli husté protivzdušné obraně je nejbezpečnějším místem pro turisty hlavní město Kyjev.

Válka na Ukrajině se nachází ve velmi intenzivní fázi. Na frontě na východě země se bojuje každý den a každou noc. Rakety dopadají po celé Ukrajině a v bezpečí tam tak člověk není nikde. V oblastech dále od fronty se ale lidé snaží žít normální život. A bezpečnější sektory Ukrajiny lákají i zahraniční návštěvníky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina neprohrává, drží linii, tvrdí expert. Vysvětlil, co stojí za „zkreslenou“ realitou

Žádný oficiální zákaz pro vycestování na Ukrajinu neplatí. Do země tak mohou jezdit humanitární pracovníci, novináři, ale i běžní turisté.

„Pozemní hranice Ukrajiny jsou pro cizince otevřené a na hranice s Polskem, Slovenskem, Maďarskem, Rumunskem a Moldavskem můžete přijet autem, autobusem nebo vlakem přes kontrolní stanoviště. Nejpohodlnější možností je přiletět na jedno z letišť nejblíže Ukrajině a pak pokračovat v cestě po silnici nebo železnici,“ napsal web Kyiv Post.

Na Ukrajině se tak rozvíjí fenomén válečné turistiky, kdy lidé jezdí navštěvovat místa, která byla nejvíce zasažena hrůzami války. Typickými příklady jsou kyjevská předměstí Buča nebo Irpiň, kde Rusové zanechali obrovské škody, smrt a trauma.

Dnes tam ukrajinští průvodci provázejí zahraniční turisty, uvedl list Kyiv Independent. Část peněz z výdělků se pak posílá ukrajinské armádě.

„Většina lidí chápe, že mezinárodní podpora vychází ze znalostí a informací. Takže místní většinou návštěvníky tolerují,“ říká Mojsejev, jeden z ukrajinských průvodců. Sám si často uvědomuje, že na něj místní během prohlídek zírají, ale přesto věří, že je důležité místa války cizincům ukázat. Přirovnává to k prohlídce Osvětimi.

Kdo na Ukrajinu jezdí?

Jakýkoli výlet na Ukrajinu je ale spojený s nebezpečím, protože ruské drony a rakety často útočí i na západě země nebo provádějí úder na Kyjev. Přes to všechno se hlavní město v současnosti považuje za nejbezpečnější místo celé Ukrajiny, a to kvůli husté protivzdušné obraně, která dokáže tlumit ruské útoky.

Po celé zemi jsou rozeseté desetitisíce bunkrů a dalších úkrytů pro případ bombardování. I turisté tak musejí dobře vědět, kam v případě nouze utíkat.

Ukrajina loni podle webu Visit Ukraine přilákala 2 451 530 turistů a návštěvníci jezdí i v letošním roce. Nejvíce bylo loni turistů ze sousedních států, primárně z Moldavska, Rumunska a Polska. Přidávají se ale i turisté z dalších zemí. V minulém roce oficiálně navštívilo Ukrajinu i 22 472 Čechů.

Na Ukrajinu také jezdí lidé z Maďarska, Izraele, Slovenska, Turecka, Velké Británie nebo Německa.

Ukrajinské úřady ale upozorňují, aby turisté pamatovali na pojištění, které si musejí lidé vyřídit u lokálních poskytovatelů.

„Při plánování cesty na Ukrajinu je třeba se v první řadě postarat o vhodné pojištění, protože po překročení ukrajinských hranic jakékoli zahraniční pojištění automaticky zaniká. V tomto případě doporučujeme uzavřít pojištění speciálně kryjící vojenská rizika, které bude zahrnovat nejen standardní lékařskou péči, ošetření, diagnostiku, ale také úrazy a zranění způsobené pasivními nebo přímými vojenskými riziky,“ uvedl web Visit Ukraine.

VIDEO: Válka na Ukrajině

Tagy: