Rusko zahájilo protiútok v Kurské oblasti, připustil Zelenskyj. Jde manévr Kyjeva podle plánu?

Ruská vojska zahájila protiútok v Kurské oblasti, kam na začátku letošního srpna vpadly ukrajinské jednotky. Dřívější zprávy médií ve čtvrtek potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož země čelí od února 2022 brutální ruské invazi. Ukrajinská hlava státu také uvedla, že Kyjev protiofenzivu očekával. Zelenskyj tentýž den informoval o tom, že ruská armáda podnikla raketový útok na loď převážející pšenici po Černém moři do Egypta.

Ukrajinské síly podnikly překvapivý útok na Kurskou oblast začátkem srpna, mimo jiné s cílem vytvořit nárazníkovou zónu a přimět Moskvu k přesunu části okupantů nasazených do ofenzivy na východě Ukrajiny. Rusko v oblasti vyhlásilo výjimečný stav. Ukrajinci podle Kyjeva během měsíce obsadili asi 1 300 kilometrů čtverečních ruského území.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krvavé svědectví z Donbasu. Rusové se při útoku často plazí přes mrtvoly svých spolubojovníků

O protiútoku ruských jednotek v Kurské oblasti ve středu napsal mimo jiné ruskojazyčný web BBC nebo zpravodajský portál Meduza. Portál DeepState považovaný za blízký ukrajinské armádě uvedl, že ruští vojáci překročili řeku Sejm a postupují v Koreněvském okrese.

Zelenskyj ve čtvrtek kromě jiného kritizoval Západ, který podle něj otálí v případě dodávek zbraní, které mohou cílit i hluboko na ruské území. Finální rozhodnutí zatím nepadlo, americký ministr zahraničí Antony Blinken ale v úterý před svou cestou do Kyjeva tuto možnost nevyloučil. Americký prezident Joe Biden následně uvedl, že Bílý dům zrušení stávajícího omezení zvažuje.

Ukrajinský prezident ve čtvrtek sdělil další zprávu týkající se invaze. Ruská armáda podle Kyjeva podnikla raketový úder na loď převážející pšenici po Černém moři do Egypta. Útok se zřejmě obešel bez obětí.

PODÍVEJTE SE NA VIDEO: Záběry ohnivého pekla. Ukrajinci proti okupantům použili směs, která dokáže propálit i ocel

Tagy: