Rusko zbavilo občanství první migranty. Nechtěli do armády a válčit na Ukrajině

Ruský soud zbavil ruského občanství dva migranty kvůli tomu, že se po získání občanství nedostavili na vojenskou správu, kde by mohli být povoláni do války proti Ukrajině. O prvním případu tohoto druhu, který se stal v Čeljabinské oblasti na Uralu a postihl dva bratry, informují v pátek ruská i zahraniční média.

„Sourozenci teď musí opustit Rusko, anebo budou vyhoštěni,“ napsal na svém webu list Kommersant. Totožnost bratrů neupřesnil, jen uvedl, že do Ruska přicestovali z „blízkého zahraničí“, což je výraz používaný pro bývalé sovětské republiky obklopující Rusko.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinští vojáci zápasí s invazí myší a krys. Hlodavci likvidují munici a ruší komunikaci

Server BBC News připomněl, že letos přibylo zátahů na migranty, kteří dostali ruské pasy, ale vyhýbají se registraci na vojenské správě, kde jim rovnou vydávají povolávací rozkazy. Tyto zátahy se odehrávají souběžně s agresivní kampaní úřadů snažících se verbovat dobrovolníky do války proti Ukrajině.

Čeljabinský soud podle ruského ministerstva vnitra uvedl, že oba mladí muži ve věku 21 a 24 let při získání ruského občanství záměrně uvedli lživé údaje, aby se vyhnuli vojenské povinnosti. Soud proto rozhodl o „přerušení ruského občanství“, uděleného sourozencům. Odvolání proti tomuto rozhodnutí nevyhověl.

Po získání ruského občanství jsou muži podléhající branné povinnosti povinni dostavit se na vojenskou správu do 14 dní.

Kommersant připomněl, že od října v Rusku platí zákon, který umožňuje provinilce zbavit uděleného ruského občanství v 60 případech, jako je diverze, dezerce, veřejné výzvy k rozpoutání agresivní války či pokus o vraždu státního představitele. Ztráta občanství hrozí i za „politické“ delikty, jako je „diskreditace“ ozbrojených sil či šíření „lživých“ informací o armádě, dodal server Meduza.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruský útok na Kyjev

Tagy: