Ukrajinští vojáci zápasí s invazí myší a krys. Hlodavci likvidují munici a ruší komunikaci

Na ukrajinských bojištích se nejen odehrávají urputné boje s ruskými okupačními silami, ale vojáci se navíc musejí potýkat s krysami a myšmi, píše web Gefence-blog. V bunkrech, zákopech a obytných budovách vojáci zoufale odrážejí útoky hlodavců, kteří jim způsobují nepředvídatelné a mnohdy nenapravitelné škody.

Hlodavci ničí nejen zásoby jídla, ale ohrožují i vojenskou techniku. Na sociálních sítích jsou videa zachycující myši, jak vylézají ze spacáků vojáků nebo okusují kabely. Poškodily nákladné komunikační systémy a také dělostřelecký prach. Představují hrozbu rovněž pro vrtulníky, které jsou důležitou součástí pěchotního vybavení, píše web Gefence-blog.

ČTĚTE TAKÉ: Zelenskyj se obává státního převratu. Tajná služba mi předala znepokojivé informace, tvrdí

„Na první pohled to může vypadat legračně, ale jen na první pohled,“ říká voják Jevhen Ijevlev a pokračuje: „Když se probudíte, vždy chytíte dvě nebo tři myši, které vám vlezly do spacáku. Není to nijak zvlášť příjemné, když vám žvýkají prst,“ popisuje.

Fotografové Vlada a Kostja Liberowovi, kteří často pracují na frontě, také popisují útoky myší. „V zákopech jsou jich tisíce a ničeho se nebojí,“ říkají. Nejenže ruší spánek vojáků, ale také žerou jejich vybavení, popisují fotografové. Jeden z vojáků jim ukázal helmu, jež stojí v přepočtu kolem 800 eur. Přes noc ji myši úplně celou vyžraly. Zničené helmy jsou nejmenším problémem.

Deník Berliner Morgenpost píše o tom, že myši poškodily také kabely terminálů Starlink, což může v nejhorším případě vést ke ztrátě veškeré komunikace s vnějším světem.

Všechny pokusy zbavit se hlodavců, selhaly. Použití mátového esenciálního oleje, o kterém se předpokládá, že hlodavce bude odpuzovat, se minulo účinkem. Nefunguje ani používání ultrazvukových zařízení, píše web týdeníku Focus.

Jednou z možných příčin současného stavu je neobvykle teplá první polovina podzimu, která vytvořila ideální podmínky pro aktivní činnost a rozmnožování hlodavců.

Postižena je ovšem i ruská armáda. Na sociální síti X „OSINTtechnical“ sdílel fotku, na které je vidět sežraná bota ruského vojáka. Video ukazuje desítky myší, jak vylézají zpod matrace.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podívejte se na záběry ukrajinského úderu

Tagy:
invaze krysa hlodavci Ukrajina Starlink myš Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu