Bitka kněžích: Ruský duchovní napadl Ukrajince. Tloukl ho křížem kvůli výroku o Putinovi

Ruský kněz minulý týden v ukrajinském městě Vinnycja přerušil pohřební obřad za mrtvého ukrajinského vojáka, když svým křížem napadl řečnícího kněze pravoslavné církve Ukrajiny. Rozbuškou pro útok se stal kritický komentář na adresu Vladimira Putina. O události informoval americký týdeník Newsweek.

Aktéry bitky z videa podle webu týdeníku identifikoval místní aktivista Sergij Timkov. V případě ukrajinského kněze sloužícího smuteční bohoslužbu za vojáka Oleksandra Zinivého mělo jít o Anatolije Dudka. Útočícím ruským duchovním byl podle aktivisty Michail Vasiljuk.

Dudko ve svém projevu kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli tomu, že rozpoutal válku na Ukrajině zčásti proto, aby ochránil věřící ruské pravoslavné církve. To Vasiljuka pobouřilo, načež k ukrajinskému knězi přistoupil, a pokoušel se mu z krku sejmout jeho kříž. Když se mu to nepodařilo, začal Dudka tím svým tlouct. Potyčku přerušili až příslušníci armády, kteří ruského kněze odtáhli.

Timkov, který spor podrobněji popsal na svém Facebooku, má za to, že Dudko po úderech utrpěl několik lehkých zranění. „Podle mého názoru překračuje tento incident všechny meze arogance,“ komentoval spor aktivista. „Na základě této události žádám orgány činné v trestním řízení, aby zajistily pořádek na všech shromážděních, kde hrozí podobné konflikty,“ dodal v příspěvku.

Ukrajinský portál vinbazar.com uvedl, že o incidentu byla informována policie města Vinnycja, a že úřady zahájily v této věci trestní vyšetřování.

Město se dostalo do povědomí celosvětové veřejnosti kvůli ruskému bombardování v polovině července, které ve Vinnycji zasáhlo pouze civilní cíle. Výbuchy zasáhly centrum města ležícího asi 250 kilometrů jihozápadně od Kyjeva, přičemž podle místních úřadů ruský úder zabil 23 lidí včetně tří dětí. Symbolickými se staly záběry čtyřleté Lizy, která zemřela během procházky se svou matkou.

Tagy: