Ruský voják promluvil s novináři: Přiznávám se k popravám civilistů, vedení na nás s*re

Nezávislý ruský server Important Stories identifikoval několik vojáků, kteří se podíleli na válečných zločinech v ukrajinské vesnici Andriivka. V malé obci v Kyjevské oblasti okupanti vysídlovali civilisty, kradli jim majetek a zabíjeli je. Dva ze ztotožněných souhlasili s rozhovorem a ke zločinům se přiznali. Jeden z nich zároveň jmenoval další viníky.

Obec Andriivka okupovali od února do dubna ruští vojáci. Poté, co se stáhli, zanechali za sebou zničené a vykradené domy a zavražděné civilisty. Kromě zkázy po nich však zbyl i telefon, který ukradli jednomu z místních obyvatel. Původní majitel v úložišti nalezl téměř třicet fotek ruských vojáků. Na nich okupanti pózovali se zbraněmi či kradenými vojenskými medailemi. Čtyři z nich se podařilo díky těmto snímkům ztotožnit serveru Important Stories.

Vojáci se fotili v obsazeném domě Anatolije Danilenka. Toho spolu s jeho ženou a pětadevadesátiletým tchánem, kterému medaile patřily, vyhodilo na ulici. Po odchodu Rusů zjistil Danilenko, že kromě medailí ukradli také dvě televize, mikrovlnku, elektrickou troubu a oblečení. Mimo chybějící předměty zůstaly v bytě průstřely ve stěnách, prázdné náboje na trávníku, ale také nápis na stole „Nechtěli jsme válku“.

Násilí, rabování a krádeže ze strany Rusů zažili všichni obyvatelé Andriivky. Nejčastěji kradenými bylo jídlo, elektronika, domácí spotřebiče či alkohol. V několika případech okupanti ukradli i auta či motorky. Vojáci se často neštítili rabovat celé obchody a odváželi z nich zboží pomocí náklaďáků.

Místní obyvatelé nalezli celkem třináct těl se střelnými ranami, dalších čtyřicet lidí je nezvěstných. Podle svědků popravovali Rusové civilisty často bez předchozího zajetí či výslechu.

„Chci se ke všemu přiznat“

Dmitrij Danilov, jeden z identifikovaných vojáků, kteří se rozhodli promluvit s novináři, většinu obvinění popírá. Ke krádeži medailí ani vraždám civilistů podle něj nedocházelo. „Pořád jsme hledali lidi, kteří prozrazovali souřadnice naší techniky,“ řekl v rozhovoru Danilov. Dále tvrdil, že tito jedinci byli standardním způsobem vyslýcháni a poté navraceni domů při výměně válečných zajatců s Ukrajinou. Zároveň však přiznal krádeže drobných předmětů a jízdu na cizím motocyklu.

Druhý Rus se při rozhovoru s novináři doznal k více zločinům. V prvním telefonátu zabíjení civilistů popřel. Za dvě hodiny však zavolal novinářům znovu a požádal je o nahrávání hovoru. „Já, Daniel Andrejevič Frolkin se přiznávám ke všem zločinům, které jsem v Andriivce spáchal: k popravám civilistů, krádežím, zabavování telefonů. Přiznávám také, že naše vedení s*re na vojáky v první linii,“ sdělil redaktorům Important Stories. Kromě toho prozradil Frolkin jména několika dalších vojáků, kteří se podíleli na válečných zločinech ve vesnici. Jmenoval i velící důstojníky, kteří dali rozkaz k popravám.

„Uvědomuji si, že mě mohou zavřít do vězení. Ani ne za to, že jsem se dopustil všech těch odporných sra*ek na Ukrajině, ale za ty informace o velitelích. Chci se prostě ke všemu přiznat a vysvětlit, co se v naší zemi děje. Myslím, že by bylo lepší, kdyby ta válka nikdy nezačala,“ uzavřel Frolkin, který v červenci opustil armádu.

Tagy: