Alarmující útok na západ Ukrajiny: V akci jsou i spojenecké stíhačky, potvrdila polská armáda

Rusové masově ostřelují Ukrajinu drony a raketami (26. 8. 2024).

Ukrajina čelí masivnímu ruskému ostřelování, v akci jsou polské stíhačky

Rusko v pondělí od rána vede rozsáhlý dronový a raketový útok proti Ukrajině. Kvůli úderům na západě Ukrajiny vzlétly polské a spojenecké stíhačky, informovala polská armáda. Z mnoha míst napadené země, včetně Kyjeva, jsou hlášeny výbuchy. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal uvedl, že ruské údery způsobily škody v 15 z 24 ukrajinských oblastí. Poničena byla energetická infrastruktura.

Ruská armáda v noci na Ukrajinu nejdříve zaútočila s nasazením dronů šáhed. Podle telegramového kanálu RBK Ukrajina pět lidí v Poltavské oblasti utrpělo zranění při zásahu blíže neurčeného průmyslového objektu. O něco později Rusko ze severu a z jihu zahájilo raketové údery.

K TÉMATU: Bělorusko soustřeďuje u ukrajinských hranic silné vojenské jednotky a techniku, tvrdí Kyjev

Výbuchy byly hlášeny z Kryvého Rihu na jihovýchodě země nebo ze středoukrajinského města Kropyvnyckyj. Podobná situace byla v Charkově, kde se ozvaly nejméně tři exploze, ve Vinnycké oblasti nebo v Oděse. Kvůli bezpečnostní situaci byla přerušena doprava přes hráz přehrady u vodní elektrárny v Záporoží.

Šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko ráno vyzval obyvatele metropole, aby zůstali v krytech, protože je aktivní protivzdušná obrana. Ve městě se ozývaly opakované výbuchy.

V západoukrajinském Lucku byla při ruském raketovém útoku poničena výšková budova. Podrobnosti ohledně případných obětí a zraněných ještě nejsou k dispozici.

V některých oblastech Ukrajiny jsou kvůli ruským útokům výpadky dodávek elektrického proudu. Problémy hlásí lidé v Kryvém Rihu nebo Kyjevě.

„Od brzkých ranních hodin sledujeme intenzivní aktivitu ruského letectva, která souvisí s útoky na objekty ležící mimo jiné na západě Ukrajiny,“ informovalo vedení polské armády na sociální síti X v příspěvku o tom, že odstartovaly polské stíhačky a bojové letouny dalších zemí NATO.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drony Ukrajinců masakrují okupanty. Reklama pro ruskou armádu, glosuje Kyjev

Tagy: