Máme důkazy o vazbách teroristů na Ukrajinu, tvrdí Rusové. Nesmysl, reagovali Američané

Ohořelé trosky koncertního sálu Crocus City Hall

Putin promluvil k národu ohledně teroristického útoku v Moskvě

Ruský vyšetřovací výbor ve čtvrtek uvedl, že získal důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novosti. Bílý dům však uvedl, že za útok je zodpovědný výhradně Islámský stát. USA Rusko před teroristickou hrozbou opakovaně varovaly. Islámský stát se později ve čtvrtek k útoku znovu přihlásil, napsala agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích.

Ruští vyšetřovatelé tvrdí, že pachatelé teroristického útoku obdrželi z území Ukrajiny „značné částky“, které použili při přípravě útoku na koncertní síň, napsal list Kommersant. „Na základě práce se zadrženými teroristy, prozkoumání u nich zabavených technických zařízení a analýze informací o finančních transakcích byly získány důkazy o jejich spojení s ukrajinskými nacionalisty,“ uvedl podle Kommersantu ruský vyšetřovací výbor.

Co je zač teroristická skupina Islámský stát – Chorásán, která útočila v Moskvě? Podívejte se na podrobný přehled:

Podle Bílého domu je však za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Čtvrteční tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za „nesmysl“. Spojené státy opakovaně ruské bezpečnostní služby varovaly před teroristickou hrozbou a koncerty uváděly jako možné cíle, cituje Kirbyho agentura Reuters. Moskva se snaží o šíření „absurdní propagandy“, uvedl mluvčí Bílého domu.

ČTĚTE TAKÉ: Mikulecký: Islámský stát se stal lacinou franšízou. Díl viny za útok má i Putin, míní Šedivý

Kirby v souvislosti s ruskými prohlášeními přítomným novinářům vyprávěl o svém strýci zemědělci, který „říkával, že nejlepší obchodníci s hnojem měli často svých vzorků plná ústa“, píše agentura AFP. „Zdá se, že ruští představitelé jsou dost dobří obchodníci s hnojem,“ cituje Kirbyho AFP.

Agentura Bloomberg s odvoláním na čtyři zdroje s vazbami na Kreml před několika dny napsala, že ačkoliv Putin spojuje teroristický útok v Krasnogorsku s Ukrajinou, lidé z jeho vlastního okolí s tím nesouhlasí. Putin v pondělí prohlásil, že útok spáchali radikální islamisté, ale chce vědět, kdo jej zorganizoval. Opět přitom naznačoval souvislost s Ukrajinou. Šéf Kremlu se účastnil diskuzí, na kterých se činitelé shodli, že neexistuje žádné spojení Kyjeva s útokem, ale je stále odhodlán využít tragédii k pokusu sjednotit Rusy k podpoře války proti Ukrajině, napsal Bloomberg. Šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov mezitím bez důkazů tvrdil, že útoku islámských radikálů napomáhaly ukrajinské a západní tajné služby.

Kyjev už dříve jakoukoliv účast kategoricky odmítl. K útoku u Moskvy se opakovaně přihlásila afghánská odnož teroristické organizace IS, která také zveřejnila záběry pořízené útočníky během vraždění. V čtvrtečním vzkazu mluvčí skupiny mimo jiné vyzývá příznivce Islámského státu, aby útočili na „křižáky, čímž IS označuje lidi jiné než muslimské víry, v USA, Evropě a Izraeli.

Rusové zadrželi dalšího podezřelého

Ruský vyšetřovací výbor ve čtvrtek také informoval o zatčení dalšího podezřelého v souvislosti s teroristickým útokem v koncertní síni v centru Crocus City Hall, podílet se měl na financování operace. Ruské bezpečnostní složky za prvních 24 hodin po útoku zadržely 11 lidí a osm z nich –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ včetně čtyř předpokládaných pachatelů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ je ve vazbě, napsala agentura Reuters. Většina z nich pochází z Tádžikistánu.

Čtveřice údajných útočníků stanula v neděli u moskevského soudu a vyslechla si obvinění ze spáchání terorismu. Jak ve čtvrtek upozornila agentura AP, vykazovali známky bití, přičemž jeden z nich působil, že je sotva při vědomí. Stanice BBC dříve zveřejnila záběry od soudu a upozornila, že jednoho podezřelého přivezli na invalidním vozíku.

Počet obětí pátečního teroristického útoku v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy podle poslední oficiální bilance ruských úřadů připravil o život 143 lidí, stovky osob jsou zraněny.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V Putinovi je nacionalistické šílenství i racionalita, řekl Dvořák. Chystá se obnova trestu smrti?

Tagy: