Rusové zcela zničili tepelnou elektrárnu u Charkova. Na místě budov jsou sutiny

Zmijivská tepelná elektrárna, jedna z největších v ukrajinské Charkovské oblasti, je po ruském útoku z 22. března zcela zničená. V areálu se demolují zbytky budov, odklízejí sutiny a k většině zařízení není přístup. Po návštěvě elektrárny to uvedl ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko a přislíbil pomoc. V sobotu o tom s odkazem na provozovatele elektrárny Centerenerho informovala ukrajinská média.

„Všechny jednotky byly zničeny, pomocné zařízení bylo poškozeno. Míra poškození se liší, od úplného zničení po závažné poškození. Nyní podnik pokračuje v odklízení sutin a k většině zařízení není přístup. Proto zatím není možné přesněji posoudit rozsah škod, odhadnout částku potřebnou k opravě ani časový plán,“ napsala ukrajinská média s odkazem na Centerenerho.

ČTĚTE TAKÉ: Zelenskyj a jeho rodina zveřejnili příjmy za rok 2023. Vydělává i na pronájmu bytů

Rusko 22. března masivně ostřelovalo druhé největší ukrajinské město Charkov a jeho okolí, což vedlo k úplnému výpadku proudu. Město hlásilo i problémy s dodávkami vody, které se ještě týž den podařilo obnovit.

Ukrajina čelila masivnímu útoku na svou energetickou infrastrukturu také v pátek. Podle sdělení ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala úder poškodil energetickou infrastrukturu v šesti regionech: Dněpropetrovské, Vinnycké, Ivano-Frankivské, Lvovské, Čerkaské a Černivické oblasti. „Někde jsou odstávky v dodávkách energií,“ uvedl Šmyhal a dodal, že Ukrajina potřebuje více systémů protivzdušné obrany.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obranné linie Ukrajiny se bortí. Zelenskyj naléhá na sliby USA, armáda jinak ustoupí Rusům

Tagy:
elektrárna Ukrajina Rusko Charkov zničení ostřelování Denys Šmyhal válka energetika ukrajinsko-ruský konflikt Zmijivská elektrárna