Rusy v Bachmutu čeká katastrofa. Prigožin je zahnal do pasti, tvrdí americký generál

Ruské oslavování dobytí Bachmutu je předčasné, myslí si americký generálporučík ve výslužbě Mark Hertling. I když vagnerovci vedeni Jevgenijem Prigožinem podle něj drží centrum města, dostávají se tím paradoxně do pasti. „Katastrofa“ pro Rusy v podobě obklíčení Ukrajinci může prý nastat už příští týden.

Ukrajinské město Bachmut v Donbasu je v epicentru válečných bojů už téměř rok. Rusové o víkendu oznámili úplné dobytí města, něco takového ale odmítá ukrajinská administrativa. Podle Kyjeva obránci stále drží předměstí.

Zpráv o údajném dobytí Bachmutu si povšiml také americký generálporučík ve výslužbě Mark Hertling, který válečné dění na Ukrajině často komentuje pro americkou CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinská armáda útočí na ruském území, zuří gubernátor. Putin riskuje blamáž, upozornil Zrno

Hertling se nyní k poslednímu vývoju událostí v Bachmutu vyjádřil na sociálních sítích. Na Twitteru se opřel do lídra Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina (právě vagnerovci hráli při dobývání Bachmutu klíčovou roli).

Hrozí Rusům obklíčení?

„Řeknu něco, co mnoho z nás prohlásilo už mockrát, Prigožin není profesionální voják a profesionální nejsou ani jeho jednotky,“ napsal Hertling. Upozornil na to web Newsweek, podle něj v sobotu oznámil dobytí Bachmutu sám Prigožin.

Hertling se ale domnívá, že Rusové se dostávají do pasti, do které je měl nalákat sám Prigožin. Zatímco vagnerovci oslavují dobytí centra města, ukrajinské jednotky se údajně snaží Bachmut obklíčit.

„Gratuluji, Jevgeniji. Vztyčil jsi vlajku vagnerovců ve středu města. A teď jste obklíčení,“ uvedl sarkasticky generál ve výslužbě, který v minulosti velel americké armádě v Evropě. Také Kyjev tvrdí, že se Ukrajincům daří Rusy obkličovat, situace v Bachmutu je však v současnosti velmi nepřehledná.

Hertling každopádně předpokládá, že k výraznému posunu v oblasti by mělo dojít už příští týden. Právě tehdy by se mělo podle něj ukrajinským jednotkám podařit Rusy v Bachmutu úplně obklíčit.

„Katastrofa pro vagnerovce za posledních pět měsíců… a příští týden,“ předpovídá americký generál ve výslužbě.

V něco podobného doufá i ukrajinský generál Oleksandr Syrskyj, který od září minulého roku velí kyjevským protiofenzivním operacím.

Na Telegramu prohlásil, že jeho jednotky postupují na předměstí Bachmutu a blíží se stavu „taktického obklíčení“ města. Na jeho slova upozornila agentura Reuters.

Syrskyj měl frontové pozice u Bachmutu údajně sám navštívit, informoval o tom v neděli. Tedy den poté, co vůdce Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin oznámil úplné dobytí Bachmutu.

Tagy:
bitva Ukrajina Rusko Vagnerova skupina obklíčení Bachmut Jevgenij Prigožin Mark Hertling