Ukrajinská armáda útočí na ruském území, zuří gubernátor. Putin riskuje blamáž, upozornil Zrno

Ruská Belgorodská oblast na hranicích s Ukrajinou se v pondělí stala dějištěm ozbrojených střetů, které podle ruských úřadů vyvolal vpád ukrajinských sabotážních skupin. Místní správa kromě toho Ukrajinu obvinila z ostřelování jednoho z příhraničních okresů a informovala o osmi zraněných. Ukrajina popřela, že by měla s událostmi cokoli společného, a uvedla, že za nimi stojí ruští partyzáni. Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno míní, že jde o skvěle vymyšlenou akci ukrajinské armády.

Ukrajinští vojáci z jednotek, které mají na starosti průzkum a sabotáž, podle belgorodského gubernátora Vjačeslava Gladkova vstoupili na území Grajvoronského okresu, který leží na hranicích s Ukrajinou. „Ozbrojené síly Ruské federace společně s pohraničníky, národní gardou a (tajnou službou) FSB podnikají opatření nutná ke zničení nepřítele,“ uvedl na telegramu Gladkov. Informační kanál Shot na platformě Telegram s odkazem na svůj zdroj napsal, že ruské složky zabily 39 „diverzantů“.

Kvůli ukrajinskému ostřelování v Grajvoronského okresu utrpělo osm lidí zranění, uvedl podle agentury TASS gubernátor Belgorodské oblasti. Bilanci během dne několikrát zvýšil. Ukrajina se ke vzdušným útokům na ruské území nehlásí.

ČTĚTE TAKÉ: Bachmut už je jen v našich srdcích, seznal Zelenskyj. Biden mu přislíbil nový balíček pomoci

Ruské ministerstvo obrany, FSB a pohraniční stráž o „pokusu o vpád ukrajinských sabotérů do Belgorodské oblasti“ informovaly ruského prezidenta Vladimira Putina, řekl agentuře TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Ruské síly pracují na tom, aby ukrajinské průzkumné jednotky z území Ruské federace vytlačily a zničily je,“ uvedl odpoledne Peskov, podle kterého jde o snahu odvrátit pozornost od situace ve východoukrajinském městě Bachmut. Rusko tvrdí, že Bachmut dobylo, Kyjev uvádí, že se o město stále bojuje.

Operace na území Belgorodské oblasti ale podle mluvčího ukrajinské vojenské rozvědky Andrije Jusova provádějí výlučně ruští občané z legie Svoboda Rusku a Ruského dobrovolnického sboru, který od loňského léta bojuje jako součást ukrajinských ozbrojených sil. Jejich cílem je utvoření „bezpečnostního pásma“ pro ochranu ukrajinských civilistů a „osvobození území od takzvaného Putinova režimu“, uvedl Jusov. Ukrajinské zapojení popřel také představitel ukrajinské prezidentské Mychajlo Podoljak, který na Twitteru napsal, že „Ukrajina události v Belgorodské oblasti se zájmem sleduje“, ale že s nimi nemá co do činění.

Podobně se v pondělí podle webu Suspilne vyjádřila samotná legie Svoboda Rusku, která sdělila, že jejím cílem je vytvořit v ruském příhraničí „demilitarizovanou zónu“. „Situace je složitá, legie a Ruský dobrovolnický sbor vytvářejí demilitarizovanou zónu na hranici s Ruskou federací, aby (ruské síly) nemohly Ukrajinu ostřelovat,“ uvedla tisková služba legie. „V budoucnu směřujeme k osvobození celého Ruska od Putinovy diktatury a k ukončení zločinné války,“ cituje Suspilne legii.

Legie Svoboda Rusku a Ruský dobrovolnický sbor dnes okolo druhé hodiny místního času (13:00 SELČ) oznámily, že „osvobodily“ Kozinku a vešly do nedaleké obce Grajvoron. Už od dnešního rána se na sociálních sítích objevovaly neověřené záběry Kozinky, kde z některých domů stoupá kouř. Podle Unianu město Belgorod hlásilo rozsáhlý útok bezpilotních letounů a ruské oblastní úřady zničení jednoho z hraničních přechodů –⁠ patrně toho, který je na záběrech z Kozinky. Obec leží jihozápadně od ruského města Belgorodu a severně od ukrajinského města Charkova. Na telegramových kanálech a sociálních sítích se během dne objevila videa zachycující ukrajinské tanky nebo další vojenskou techniku, pohybující se údajně na ukrajinském území, nebo vrtulníky nad Belgorodskou oblastí. Záběry nelze nezávisle ověřit.

Další videa ukazují například pohyb vojáků v ulicích s popiskem, že se jedná o místa na ruské straně hranice. S odkazem na nejmenované zdroje stejnou aktivitu v Belgorodské oblasti hlásí i některé ruské kanály, podle kterých ukrajinské průzkumné jednotky bojují u pohraniční obce Dronovka 20 kilometrů severně od Kozinky.

Jde o skvěle vymyšlenou akci ukrajinské armády, míní Zrno. „Pokud Putin nechce riskovat blamáž, musí posílit obranu hranice – to je přes 700 km. A ty vojáky musí stáhnout z jiných úseků fronty,“ upozornil.

Gubernátor Belgorodské oblasti během dne informoval o zahájení režimu protiteroristické operace v regionu a přesunu obyvatel z příhraničního Grajvoronského okresu. Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov k evakuacím podle webu Ukrajinska pravda podotkl, že přesuny probíhají také v objektu Belgorod-22 ve stejném okrese. V objektu jsou podle něj uloženy jaderné hlavice.

Legie Svoboda Rusku je vojenská jednotka, která působí při ukrajinských ozbrojených silách a skládá se údajně z ruských válečných zajatců, zběhů z ruské armády a dalších ruských dobrovolníků, kteří se postavili na stranu Ukrajiny, napsala Ukrajinska pravda.

Ruským jednotkám se spolu s vagnerovci podařilo dobýt Bachmut:

Tagy:
armáda Ukrajina jednotky Rusko Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Belgorod ostřelování Vjačeslav Vladimirovič Gladkov