První den školy skončil neštěstím. Dívku z Pardubic srazil náklaďák, policie apeluje na řidiče

Policisté s novým školním rokem varují řidiče před zvýšeným výskytem školáků na přechodech

První školní den skončil pro dívku z Pardubic vážnou nehodou. Nejspíše na cestě ze školy ji srazilo nákladní auto. Školačka byla se zraněními odvezena do hradecké nemocnice. Policisté v souvislosti se začátkem nového školního roku apelují na řidiče, aby hlavně ve městech nebo v okolí škol a školek dávali ještě větší pozor. Právě děti se totiž často mohou chovat nepředvídatelně. Mnohdy mají na uších sluchátka, a proto neslyší přijíždějící auto. Ve spěchu ze školy se mohou také nedostatečně rozhlédnout.

K nehodě došlo v ulicích Pardubice. Na přechodu, který protíná frekventovanou silnici, srazilo dívku krátce před desátou hodinou dopoledne nákladní auto.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tragická nehoda na Kutnohorsku. Střet vozidel nepřežil řidič dodávky, zraněné jsou i děti

„Vůz se přibližoval k přechodu, když v tom mu zprava vběhla do cesty školačka. Náklaďák ji srazil, dívenka utrpěla zranění, se kterými ji záchranáři převezli do Fakultní nemocnice Hradec Králové,“ přiblížil okolnosti nehody reportér CNN Prima NEWS Bohuslav Štěpánek. Podle informací redakce by školačka neměla být v ohrožení života.

Přivolaní policisté provedli následně s 56letým řidičem dechovou zkoušku. Ta dopadla s negativním výsledkem. Jak k nehodě došlo, je nyní předmětem vyšetřování.

„Když se podíváme na to, jaké děti dělají nejčastější chyby, jedná se hlavně o případy, kdy dojde k jejich srážce s autem či cyklisty,“ sdělila mluvčí Odboru prevence Zuzana Pidrmanová.

Podobný případ se stal na začátku letošního roku také na Berounsku. Holčička se na přechodu nerozhlédla, takže řidič už srážce nedokázal zabránit. Po střetu s vozem poté skončila v nemocnici. Aby podobných případů nepřibývalo, vyrazili během pondělního rána a dopoledne policisté do ulic. Posílené hlídky kontrolovaly hlavně přechody pro chodce. Městská policie Prahy v průběhu roku dohlíží na zhruba 80 míst, která jsou právě pro školáky kritická.

Podobně je tomu ohledně bezpečí malých žáků v celém Česku. Mnoho nehod způsobí kromě nepozornosti právě sluchátka v uších, která mohou být pro dítě extrémně nebezpečná. „Chápu, že je to cool, ale nicméně pro to dítě je to jenom nebezpečné, protože může přeslechnout troubící auto, přijíždějící vůz nebo někoho, kdo ho hlasitě varuje,“ upozorňuje dopravní expert Igor Sirota.

Dopravní experti také doporučují s dítětem cestu do školy několikrát projít a upozornit ho na nástrahy, které ho po cestě do školy mohou potkat. To platí zvláště, pokud jde o prvňáčka.

Jaké chyby dělají děti při přecházení silnice? Podívejte se v reportáži:

Tagy: