Poslední teplejší dny? Ve středu se ochladí, bude i mrznout. Déšť ale vystřídá slunce

Podzimní počasí

Počasí 2.11.2020 8:00

S nástupem listopadu přichází i studené počasí. V pondělí se sice přes Česko ještě přežene teplá fronta, ale už od úterý se začne ochlazovat. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Od čtvrtka lze navíc očekávat i teploty pod nulou, byť zatím pouze v noci.

Podle meteorologů bude v pondělí přes Česko přecházet teplá fronta, přičemž teploty vystoupají na 13 až 17 °C, v Čechách na některých místech může být dokonce až 19 °C. Bude ale převážně zataženo a místy se objeví déšť nebo mrholení.

„V úterý začne přes naše území od západu pozvolna postupovat zvlněná studená fronta. Ve druhé polovině týdne se z Britských ostrovů do střední Evropy rozšíří tlaková výše, která se bude postupně přesouvat dále k východu,“ informoval ČHMÚ na webových stránkách.

Ještě v úterý budou ale teploty poměrně vysoké, konkrétně mezi 11 až 15 °C, na Moravě a ve Slezsku pak 14 až 18 °C. Zpočátku bude místy polojasno, postupně se ale zatáhne. Oblačnosti začne přibývat od západu a na většině území bude pršet. V noci teploty klesnou na 13 až 9 °C a ráno může nejen řidiče potrápit mlha.

I ve středu bude zataženo až oblačno, na většině území se vyskytnou přeháňky nebo trvalejší déšť. Během dne by ale mělo srážek ubývat. Ochladí se, teploty přes den dosáhnou 8 až 12 °C, v noci 11 až 7 °C a na západě bude kolem 5 °C.

Ve čtvrtek teploty klesnou na 7 až 11 °C, v noci se navíc mohou dostat i pod nulu. Mrazy hrozí především v severozápadní polovině země, kde meteorologové předpovídají noční teploty +3 až -1 °C. Den bude skoro jasný až polojasný, ojediněle se objeví déšť a mlhy.

Páteční teploty nevyšplhají výš než na 10 °C, v noci pak můžou klesnout až na -3 °C. Bude skoro jasno, ráno a dopoledne se ojediněle vyskytne nízká oblačnost nebo mlhy, i mrznoucí.

Na víkend ČHMÚ předpovídá mírný nárůst teplot, v sobotu i neděli lze očekávat nejvyšší denní teploty 7 až 12 °C. V noci mají teploměry především při vyjasnění znovu ukazovat pod nulou.

Meteorologové z ČHMÚ navíc upozorňují, že se v Česku během následujícího týdne můžou objevit mrznoucí mlhy a mrholení.

Tagy: