Písečný prach ze Sahary opět zasype Česko. Meteorologové řekli, kdy a kde se objeví

Saharský písek opět zasype Česko.

Písek ze Sahary opět zasáhne Česko

Na střední Evropu míří další várka písečného prachu ze Sahary. Tentokrát by ho snad nemělo být tolik a měl by se udržovat ve větších výškách. Naše území by měl přecházet od nedělního odpoledne až do úterý.

Saharský písek nad střední Evropou není nic nového ani neobvyklého. Podle expertů se tak děje od nepaměti. Velikonoční písečná nadílka však byla mimořádně silná. Meteorologové vyhlásili smogovou situaci a fotovoltaické elektrárny vyráběly méně energie.

ČTĚTE TAKÉ: Extrémní teplo. Počasí v Česku lámalo rekordy, na Litoměřicku bylo 27,8 stupně Celsia

Doslova žně teď zažívají automyčky. Řidiči totiž nesmývají jen jarní pyl, ale také pozůstatky saharského prachu. Někteří si počkali, a když pořádně nezapršelo, smývali velikonoční saharský prach až v sobotu. „Prachu je skutečně hodně, dokonce ho můžete vidět ve špinavé vodě,“ popsal jeden zákazník automyčky.

Kdo ale ještě auto neumyl, možná dobře udělal. Opět k nám proudí velmi teplý vzduch ze severní Afriky a s ním je na cestě další várka saharského prachu. Dorazit má v neděli k večeru.

„Vypadá to, že opět zasáhne celou republiku, nejprve západ, postupně bude postupovat na východ. Jeho koncentrace ale nebudou takové jako minulý víkend,“ popsal pro CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Filip Smola.

Saharský prach by se měl udržovat ve výšce kolem sedmi kilometrů. Podle odborníků se kvůli změnám klimatu a proudění vzduchu budeme setkávat se saharským pískem v budoucnu častěji.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nezvykle silné bouře bičují USA. V moři skončila část dálnice, jinde napadlo i půl metru sněhu

Tagy:
Sahara počasí písek Český hydrometeorologický ústav Česko saharský písek střední Evropa Severní Afrika Filip Smola saharský prach prach ze Sahary