Evropské úřady bijí na poplach před salmonelou. Evidují už tisíce nakažených

V Evropě přibývá případů nákazy salmonelou.

Salmonela se šíří Evropou

V letošním roce bylo v 16 evropských zemích zaznamenáno přes 330 případů nákazy salmonelou. Jsou to tisíce lidí, jeden pacient dokonce zemřel. Ve většině případů bylo zdrojem salmonelózy kuřecí maso. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí varuje že nakažených bude přibývat.

Jen v Česku se od začátku roku salmonelózou nakazilo 6 700 lidí. Rizikovými jsou zejména staří lidé a malé děti. Zdrojem nákazy je podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí kuřecí maso a kebab z něj. Podle informací CNN Prima NEWS se jedná o produkty sedmi polských výrobců a jednoho výrobce z Rakouska. Na nákupy do Polska přitom denně jezdí stovky Čechů. A kuřecí maso kupují ve velkém.

ČTĚTE TAKÉ: Prymula k výskytu štěnic: Důvodem je migrace odjinud. Větší zvířátka řeší hlavně ve Francii

České zákazníky láká na polském kuřecím hlavně nízká cena. Tu ovlivňuje i technologie chlazení masa, kterou polští producenti, na rozdíl od těch českých, ještě stále mohou používat. „Čeští producenti kuřat jsou proti těm polským znevýhodněni, protože chlazení vzduchem je dražší než chlazení vodou. Na druhou stranu má zákazník u českých kuřat větší jistotu zdravotní bezpečnosti,“ vysvětlil mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

České úřady v letošním roce zaznamenaly celkem osm vzorků potravin kontaminovaných bakteriemi salmonely. „Jednalo se o sedm vzorků drůbeže, jeden vzorek vepřového. Z těchto sedmi nevyhovujících vzorků drůbeže jsou země původu šestkrát Ukrajina a jednou Polsko,“ řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

A jak se nákaze salmonelou bránit? „Bezpečně bychom měli upravit potravinu tak, že ji propečeme, nebo provaříme, až do vnitřku té potraviny, což je zásadní. Při 71 stupních Celsia minimálně po dobu pět minut, 20 minut je jistějších. Zmrazením potraviny se bakterie neničí,“ radí lékařka Centra epidemiologie a mikrobiologie Michaela Špačková.

Tagy: