Více než osm tun objeveného kuřecího masa se salmonelou z Brazílie a Ukrajiny. To je výsledek mimořádné kontroly Státní veterinární správy ČR. Část závadného masa skončila v jídelnách, restauracích a něco už i v žaludcích konzumentů. Experti nicméně veřejnost uklidňují – v případě, že se maso správně tepelně zpracuje, není se čeho bát.
Čeští veterináři začali s výraznějšími kontrolami kuřecího masa na začátku dubna. Od té doby našli dva závadné vzorky. „V jednom případě se jedná přibližně o tři a půl tuny kuřecího masa původem z Ukrajiny. Druhý případ je obdobný – jde o pět tun kuřecího masa původem z Brazílie,“ řekl pro CNN Prima NEWS mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Polsku nakupuje téměř 200 tisíc Čechů. Průzkum ukázal, pro které potraviny nejčastěji míří
U kuřecího masa z Ukrajiny zasáhli veterináři poměrně včas. Do prodeje se tak dostalo „jen“ zhruba 300 kilogramů. Navíc jej daný obchodní řetězec prodával už jako ugrilované, tedy tepelně upravené. V případě brazilského masa se ale dostalo přes tři tisíce kilo do restaurací a jídelen.
„Informovali jsme i kolegy z hygienických stanic, aby nadále prověřovali tuto záležitost. Jenže nevíme, jak daleko se zatím distribuce toho masa dostala. Jestli je jenom ve skladu připraveno ke zpracování, nebo jestli už něco bylo i zpracované,“ přiznal Vorlíček.
Expertka na výživu Kateřina Cajthamlová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS upozornila, že maso, které lidé nakupují jinde než ve velkých prověřených supermarketech, by mělo být vždy dobře tepelně upraveno. V takovém případě konzumentovi nic nehrozí. Jinak jsou ovšem následky salmonely značně nepříjemné. „Typické je průjmové onemocnění,“ popsala Cajthamlová.
Kvalitu kuřecího masa ze třetích zemí zpochybňuje Agrární komora ČR. Podle ní se například chovatelé z Ukrajiny nemusí řídit tak přísnými podmínkami jako ti čeští. „Podle našich oficiálních statistik snižují spotřebu antibiotik a ve třetích zemích, jako je Ukrajina, nemusí být tyto standardy dodržovány,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.
Veterináři se také více zaměří na takzvané přebalené zásilky. Tedy na maso, které je původem ze země mimo Evropskou unii, v EU se jen zabalí a pak se prodává pod vlaječkou některého z členských států.