Stařičká panda porodila dvě zdravá mláďata. Po řadě potratů se stala nejstarší mámou

Ze zábavního parku v Hongkongu dorazila radostná zpráva. V sekci vzácných asijských zvířat po letech snažení porodila samice pandy velké Ying Ying dvě mláďata a stala se nejstarší zaznamenanou pandou, u níž proběhl zdravý porod. Informoval o tom web CNN.

K páření mezi pandou velkou Ying Ying a jejím partnerem Le Le docházelo v průběhu 17 let od doby, kdy je v roce 2007 metropoli darovala čínská vláda, připomněl web CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kočky zřejmě truchlí, když uhyne jiný mazlíček v domácnosti

Panda porodila ve čtvrtek brzy ráno tamního času dvě mláďata – samičku s hmotností 122 gramů a o deset gramů lehčího samečka. Ying Ying v té době bylo téměř 19 let, a zapsala se tak do zoologové historie jako nejstarší panda, která úspěšně porodila.

Zaměstnanci areálu připomněli, že 19 let pandího věku je v říši člověka ekvivalentem pro 57 let. Porod trval celkem pět hodin. „Jde o skutečnou raritu,“ řekl pyšný předseda parku Paulo Pong.

Návštěvníci si na oficiální představení malých pand budou muset minimálně několik měsíců počkat. Mláďata jsou totiž velmi křehká. „Je nutné jim dát čas na stabilizaci. V klidu musí být zejména samička, jež má po narození nižší tělesnou teplotu a umenšený příjem potravy,“ objasnili zaměstnanci parku v prohlášení.

Dodali mimo jiné, že Ying Ying si již prošla řadou potratů a že pětiměsíční těhotenství nebylo procházkou růžovým sadem. „Pro tento druh pand jsou typické nesnadné průběhy během reprodukce, a to zvláště s přibývajícím věkem,“ zdůraznili odborníci s tím, že těhotná panda byla po celou dobu nervózní – většinu času prý ležela na zemi nebo se netrpělivě převalovala.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tisíce havranů otravují život obyvatelům Českých Budějovic. Řešení města je zarazilo

Tagy: