Tisíce havranů otravují život obyvatelům Českých Budějovic. Řešení města je zarazilo

České Budějovice terorizují havrani.

Havrani trápí obyvatele Českých Budějovic

Jestli máte recept, jak vyhnat havrany z města zpátky do polí, okamžitě volejte do Českých Budějovic. Místním lidem tam otravují život tisíce černých křiklounů. Radnice vyzkoušela všechno, ale boj proti chráněnému ptactvu prohrává. Jakou má poslední radu? Zvykněte si a pochopte důležitost havranů.

Hlasitý křik prakticky každý den. To zažívají lidé v centru a na jednom z předměstí Českých Budějovic. Například Marie Čuprová už dlouhodobě žije s jednou takovou kolonií havranů. „Po jaru zvlášť, jak se začne probouzet den, tak to je opravdu hlasitý randál. Oni mají i tendenci dostávat se na lodžie. Dcera tam musí mít síť,“ řekla pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Pavouk s obřími kusadly expanduje do Krkonoš. Co všechno víme o tajemné zápřednici jedovaté?

Počty havranů se každý rok trochu liší. V posledních letech ale podle ornitologů v jihočeské metropoli žije až 400 párů, což ve výsledku mohou být až dva tisíce jedinců. „Tady jich není tolik jako je to třeba v centru města v parku, ale přibývá jich a lidi to ruší,“ sdělila redakci další z obyvatelek.

Radnice spolu s vědci vyzkoušela všechno možné, aby havrany vyhnali zpět do polí. Veškerý boj je ale prý marný. „Probíhalo různé plašení, ořez stromů, kde si staví hnízda. Probíhalo i shazování hnízd, ale bohužel se ukázalo, že havrani se vždycky vrátí,“ popsala náměstkyně pro životní prostředí Zuzana Kudláčková (Piráti).

Město připravuje edukační kampaň

„Zásahy, které se dneska dělají, jsou v zásadě motivovány vědeckými důvody. To znamená hledání metod, jak jejich hnízdění alespoň nasměrovat,“ vysvětlil ornitolog Petr Veselý.

Vedení radnice ani ornitologové ale žádné další eso v rukávu prý nemají. Tamní obyvatelé si tak na život s havrany budou muset zřejmě zvyknout. Přírodovědci havraní kolonie dál zkoumají, obyvatelům města chtějí dát v budoucnu návod, jak s ptáky ve městě žít. „Bude probíhat edukační mediální kampaň pro veřejnost. Aby se s havrany více seznámila a pochopila, čím je ten havran tak výjimečný,“ doplnila Kudláčková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vosy a sršni potřebují lovit „maso“. Entomolog popsal, jak minimalizovat riziko útoku

Tagy: